Ny modell för EU toppmöten - Göteborg blir försökskanin

Fler konkreta beslut och fler politiska diskussioner. Så hoppas EU-ordföranden Donald Tusk lösa låsningar i förhandlingar, och under toppmötet i Göteborg testas modellen. Men beslutet har sina risker, menar svensk statsvetare.

ANNONS
|

Det var inför det senaste toppmötet i Bryssel 19-20 oktober som Donald Tusk skickade ett brev till medlemsländernas stats- och regeringschefer. I brevet föreslog han en ny arbetsmetod, med fokus på raka diskussioner och beslutsfattande. Detta främst inom migrationsfrågan där det varit svårt för EU-länderna att enas om omfördelning av flyktingar.

Statsminister Löfven skeptisk

Tusk föreslog också fler informella möten utan slutsatser, för att kunna öppna diskussionerna. Han kommer även att ta fram vad han kallar beslutsanteckningarsom tydligt ska beskriva åsiktsskillnader. Detta för att synliggöra konflikter mellan medlemsländerna.

Statsminister Stefan Löfven är inte övertygad om att det skulle innebära positiva effekterna att flytta beslutsfattandet till högsta politiska nivån.

ANNONS

–Av flera skäl måste vi se till att inte allt trycks upp om det nu är svårt på rådsnivå. Det är inte bra av många skäl. Man ska nästan arbeta precis tvärtom, man ska trycka ner saker, sa han under det senaste toppmötet.

"Kan synliggöra konflikter"

Göran von Sydow är forskare i statsvetenskap på Sieps, Svenska institutet för europeiska studier.

– Detta är ett sätt att försöka låsa upp politiska konflikter och komma framåt, då man ibland upplever att det är för stora motsättningar mellan medlemsstaterna.

Vad skulle det innebära med offentliga beslutsanteckingar?

– Risken är att man synliggör konflikterna som finns. I sin tur tappar då Europeiska rådet lite den enhetsskapande karaktär som den haft.

Göran von Sydow pekar på att EU har börjat hantera allt mer politiskt kontroversiella frågor. Det Europeiska rådet är i sig en sluten grupp, men detta kan bidra till att den öppnas.

– Det här är ett led i en längre tendens i att Europeiska rådet blir involverat i mer konkret beslutsfattande. Tusk menar att det är ett problem på lägre ministernivåeratt de inte kommer överens och frågarna då måste högre upp i beslutsstegen.

Att försöka lösa frågor med majoritetsinslag är också en idé som utmanar.

ANNONS

– Det är en väldigt svår balansgång. Kapaciteten att agera och beslutseffektiviteten höjs med majoritetsinslag. Samtidigt går detemot värdet av att få acceptans hos alla. I grunden och botten handlar det omatt djupt kontroversiella frågor hanteras av EU, vilka är svåra att lösa, säger Göran von Sydow.

Sverige blir försökskanin för metoden. Ett första utkast till beslutsanteckningar ska vara klart till 17 november, då toppmötet i Göteborg går av stapeln.

Under toppmötet kommer stats- och regeringschefer att mötas för att diskutera rättvisa jobb och tillväxt. Statsminister Stefan Löfven står värd tillsammans medEuropeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

ANNONS