Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny kärleksscen på plats

På onsdagen hängdes den nya tavlan upp på Världskulturmuseet. Igen. Museets chef Jette Sandahl fattade beslutet efter att ha läst ett förklarande brev från konstnären Louzla Darabi.
Scène d'amour 4 heter tavlan av Louzla Darabi, en målning som ska ersätta det verk av konstnären som Världskulturmuseet plockade ned efter protester från främst muslimskt håll. Den nya tavlan föreställer en man med erektion och en naken kvinna i förgrunden.
Och svagt skymtar en text. AIIAHOU, står det med stora bokstäver.
Detta upptäckte personalen när tavlan provhängdes i fredags och Scène d'amour 4 förpassades ned i magasinet igen. I tisdags fick museets chef Jette Sandahl ett brev från konstnären som förklarade att texten bara är en samling ljudhärmande bokstäver utan betydelse, som wham, eller oj.
- Vi trodde inte att det betydde något bestämt. Men vi ville försäkra oss om att vi inte underskattade innebörden som vi gjorde med korantexten på den andra tavlan, säger Jette Sandahl.
Efter diskussioner med ledningsgruppen och personalen bestämde hon först i går eftermiddag att den nya tavlan skulle hängas upp. Men själv tycker hon inte att beslutet tog lång tid.
- Jag tycker i stället att, oj, kunde vi bara få lite mer tid att arbeta under. Nu hoppas jag få vara lite i fred, för den här väldigt, väldigt stora uppmärksamheten har varit svår att arbeta under.
Någon timme efter att beslutet fattats åker museets Jan Amnehäll för andra gången på fem dagar ned i magasinet och hämtar den omkring två gånger en och en halv meter stora tavlan. Han får hjälp av kollegan Farzaneh Bagherzadeh, som dock tycker att den första målningen skulle ha hängt kvar.
- Alla ska ha rätt att säga sin åsikt, särskilt i ett sådant här hus. Den andra tavlan hade mer att säga. Om man har vågat att måla den, då måste också någon våga visa den, säger hon i hissen på väg upp till utställningslokalen.
Och i hiv-utställningens avdelning för lust kom så den nya tavlan på plats igen.
- Nu är den uppe, sa Jette Sandahl med en humoristisk blinkning till motivet.
Hon räknar med att Scène d'amour kommer att vara kvar kvar så länge utställningen pågår, vilket troligen är till sommaren 2006.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.