Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Ny jakt på Malins mördare

Ständig saknad, sorg och förtvivlan. Det har varit en del av Marita Olssons liv de senaste 23 åren. Sommaren 1994 dödades hennes 16-åriga dotter Malin och mördaren går fortfarande fri. Men nu har polisens Kalla Fall-grupp valt att gå igenom utredningen igen. Målet - att hitta den skyldige.

Mordet på 16-åriga Malin Olsson är en av fyra brott som polisens Kalla Fall-grupp just nu jobbar aktivt med för att lösa.

– Det fallet har aldrig blivit riktigt ett kallt fall. Även om utredningen i perioder har gått långsamt så är det ett ärende där arbetet aldrig har avstannat helt, säger Anders Eriksson som är gruppchef på polisens avdelning för grova brott, utredningsenheten i region väst, och förundersökningsledare i ärendet.
 

23 år sedan

I somras var det 23 år sedan Malin hittades död på Östra kyrkogården i Göteborg.

Malin kom från Dals-Ed. Tillsammans med en väninna skulle hon hjälpa en familj att se till deras hus i Härryda och passa deras hundar medan familjen var bortrest.

Familjen ifråga ska då ha bett några andra ungdomar att visa tjejerna Göteborg. Så deras första kväll åkte de runt i staden i en bil.

Sent den aktuella kvällen behövde de tanka. Ungdomarna stannade vid en bensinstation nära Gamla Ullevi. I samband med detta blev de osams i sällskapet vilket ledde till att Malin gick i väg och därför inte åkte med de övriga i bilen när man tankat klart.

LÄS MER: Kalla Fall-gruppens ständiga fråga: Vem är den skyldige?
 

Hittades död dagen därpå

I utredningen har det framkommit uppgifter från hörda personer att de sett en person, sannolikt Malin, som befunnit sig i närheten av Svingeln, ensam i natten.

Vännen, som Malin var husvakt med tillsammans, försökte hitta Malin men hon fanns ingenstans.

Nästa morgon pratade Malins mamma Marita Olsson med väninnan som berättade att Malin inte synts till sedan kvällen innan.

– Jag förstod direkt att det var något som hade hänt. Jag kände det, berättar Marita.

Och hon fick snart sin värsta mardröm bekräftad när hon läste nyheterna på text-tv.

– Jag såg att de hade hittat en tjej. Då förstod jag vad som hade hänt.

Malin hade hittats bakom en gravsten på Östra kyrkogården. Hon hade strypts till döds.
 

Kläder slängda

Malins kläder låg slängda i anslutning till brottsplatsen och polisen hittade också ett läderskärp med nitar – som inte tillhörde Malin. Dessutom hade innehållet i Malins plånbok spridits ut i området.

– Vissa saker som hittades, bland annat vid Danska vägen, kunde knytas till hennes plånbok, berättar Anders Eriksson och fortsätter:

– Antingen är det gärningsmannen som har tagit hennes plånbok eller så kan det vara någon som inte nödvändigtvis har med brottet att göra. Oavsett vilket är detta inte klarlagt i utredningen.
 

NFC:s sökande efter spår

Gärningsmannen går fortfarande fri, 23 år efter mordet.

Nu arbetar som sagt polisens Kalla Fall-grupp aktivt med fallet.

Ett problem är att det inte finns några forensiska spår från mördaren.

– Inte som vi känner till än, säger Anders Eriksson.

Han berättar att de har tät kontakt med Nationellt forensiskt centrum, NFC. De har haft möten där de valt ut vissa spår från brottsplatsen som ska undersökas igen.

Förhoppningen är att hitta spår från Malins mördare.

– Vi har sökt och tittat på dem för längesedan men med dagens teknik hoppas vi att vi kan få ett bättre resultat, säger Anders Eriksson.

Bland annat undersöker man om det finns spår från gärningsmannen på Malins kläder.

– Självklart är hennes kläder viktiga att söka spår på. Det kan man väl anta, eller åtminstone inte utesluta, att gärningsmannen har varit i fysisk kontakt med henne.
 

Bältet

Bältet som hittades vid Malins kropp är inget som NFC tittar på extra för närvarande, trots att det kan vara mördarens.

– Självklart arbetar vi utifrån hypotesen att bältet tillhör gärningsmannen även om inte detta heller är helt klarlagt, säger Anders Eriksson och fortsätter.

– Man har självklart undersökt skärpet. Men vid den här tidpunkten hanterade man inte spåren med den varsamhet som sker idag. Det var inte det att det blev dåligt hanterat i det här ärendet utan man visste inte bättre och då fanns inte de metoder som finns i dag. Men det är klart att om man hade hanterat det riktigt, om de hade gjort som vi gör i dag, då hade det, vill jag påstå, varit ett av de bästa tekniska spåren.

Samtidigt som arbetet med fallet pågår på NFC går polisen igenom den befintliga utredningen.

– Det är en väldigt omfattande och stor utredning. 
 

Misstänkt avskriven

Polisen har ingen misstänkt i fallet.

– Det har varit en misstänkt men den misstanken är avskriven sedan länge, säger Anders Eriksson.

Förutom att hitta spår från mördaren hoppas polisen fortfarande på att få in ett avgörande tips.

Det sämsta scenariot är att det rör sig om en ensam gärningsman som inte har berättat det för någon och inte blivit iakttagen, då är det bara han som vet om vad som hänt, menar Anders Eriksson.

– Jag har fortfarande en stor förhoppning om att någon som vet något om ärendet hör av sig. I detta fall är jag tämligen övertygad om att det finns en eller flera personer som har viktig information att lämna i ärendet men ännu inte valt att kontakta polisen.
 

Hoppet överger en sist

Marita Olsson är glad att Kalla Fall-gruppen valt att satsa sin kraft på utredningen rörande mordet på hennes dotter.

– Det tycker jag är bra faktiskt. Jag är förbannad för att det inte är löst, säger hon och fortsätter:

– Det skulle betyda mycket för mig om den skyldiga åker fast. Då kan han inte göra om det. En sådan människa ska inte gå fri, han ska ta sitt straff, tycker jag.

Marita berättar att hon är hoppfull inför polisens arbete.

– Det sista som överger är ju hoppet. Man tror och hoppas hela tiden att det ska komma något för att han eller hon ska åka fast. Så vi hoppas alla att det här kan ge något.

LÄS MER: Malins mamma: "Du skulle komma hem, du ska inte ligga här" 
 

Öppna sår efter 23 år

På 23 år hinner inte såren efter ett förlorat barn läka, berättar Marita.

– Det är som ett öppet sår hela tiden. Det är en bit av mig som är borta och det får jag leva med.

Marita berättar att sorgen kan komma hastigt och kraftigt bara av att se eller tänka på något som Malin tyckte om.

– Ser jag något som hon tyckte om i klädväg så påminner det mig om henne. Det kan hända varje gång när man är ute och går i affärer. Och det är likadant med makaroner och leverpastej som hon gillade.

Malin finns i hennes tankar varje dag.

– Hon fattas mig hela tiden.

VET DU NÅGOT OM MORDET PÅ MALIN OLSSON? KONTAKTA POLISEN PÅ 114 14.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.