Ny forskningsrapport avslöjar parasitens mönster

ANNONS
|

Toxoplasmos är en parasit som människor kan få i sig genom att äta dåligt uppvärmt kött från smittade djur, eller via kontakt med avföring från katter. I Sverige tror man att så många som 20 procent av befolkningen bär på smittan.

De flesta som drabbas får inga symtom, men vissa kan få en förkylning eller influensa. Parasiten kan ligga vilandes ett helt liv, men kan vakna till liv igen om man drabbas av någon sjukdom som gör att immunförsvaret försvagas, exempelvis hiv.

Det kan då bli livshotande. Gravida kvinnor kan föra över smittan till fostret som kan födas med hjärnskador. Barnet kan också senare utveckla blindhet eller synnedsättning.

ANNONS

– Därför bör gravida kvinnor inte byta kattsand och undvika kontakt med utekatter, säger Antonio Barragan, forskare vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet.

Man har tidigare, i flera studier, kunnat se att psykiska sjukdomar, som schizofreni, depression och ångestsyndrom, är vanligare hos personer med toxoplasmos. Nu har forskare vid Karolinska Institutet gått ett steg längre och visat på hur Toxoplasman, som är expert på smita förbi immunsystemet, infekterar kroppen.

I en undersökning hade man mänskliga dendritceller som infekterades med toxoplasma. Då började dendritcellerna, som är en viktig del av immunförsvaret, att utsöndra signalsubstansen GABA.

I en annan undersökning som gjordes på levande möss, kunde forskarna se hur de infekterade dendritcellerna rörde sig i kroppen. De transporterade parasiten in i hjärnan, där den spred sig vidare och fortsatte att påverka GABA-systemet. GABA är en signalsubstans som bland annat verkar hämmande på rädsla och ångest.

– Vi tror att det vi nu har kommit fram till kan ha betydelse för förståelsen av komplexa samband som har med stora folksjukdomar att göra som vetenskapen hittills inte klargjort till fullo. Samtidigt har vi levt med den här parasiten i många årtusenden, så dagens bärare av toxoplasma behöver inte vara särskilt oroliga, säger Antonio Barragan, forskare vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet.

ANNONS

Det finns idag inget vaccin mot Toxoplasmos.

ANNONS