Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ny design av regnbågsflaggan kommer att vaja i Göteborg

Nu ses för första gången en annan variant av den klassiska regnbågsflaggan vaja runt om i Göteborg. Progress flag, som den kallas, syftar till att synliggöra bland annat icke-binära och transpersoner.
– Den vanliga regnbågsflaggan inkluderade även dem, men i och med den här nya flaggan så synliggör vi dem mer, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef vid West Pride.

Designen till Progress flag togs fram redan 2018. Enligt Emma Gunterberg Sachs fick dock designen ett större genomslag i och med de amerikanska protesterna mot bland annat polisvåld, som spred sig världen över under 2020.

Det är fem mindre ränder i olika färger som lagts till i flaggans hörn. Tanken är att uppmärksamma etniska minoriteter, transpersoner, icke-binära och även personer som drabbats av sjukdomen hiv.

Emma Gunterberg Sachs förklarar att man tyckte att det fanns ett behov av att lyfta fram just dessa grupper ytterligare.

– Men regnbågsflaggan täcker in alla grupper, det är viktigt att framföra.

LÄS MER: Prideflaggan vajar i Lerum igen

Göteborgs stad kommer att flagga varannan

De bägge flaggorna kommer att hissas mellan 20 september och 3 oktober. Om den senare designen med tiden ska fasa ut den äldre varianten av regnbågsflaggan är ännu inte bestämt, berättar Emma Gunterberg Sachs.

I år har man i stället bett bland annat Göteborgs stad, som lånar flaggor av West Pride, att hissa varannan ny, varannan äldre design.

– Sedan får vi se hur vi gör med den äldre designen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.