Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny chef på operan

Lise-Lotte Axelsson heter Göteborgsoperans nya chef. Hon efterträder Kjell Ingebretsen den 1 augusti.
Lise-Lotte Axelsson är sedan 2001 rektor för Operahögskolan i Stockholm. Hon uppmanades av Göteborgsoperan att söka jobbet som konstnärlig ledare och tvekade inte.

- De har en väldigt fin målformulering med kunskapstradition och förnyelse. Och med det fantastiska konstnärliga arbetet som Ingebretsen lagt ner under långa perioder och med husets otroligt fina förutsättningar så kan man bara inte säga nej om man får chansen. Det lär inte vara en fråga som dyker upp en gång till i livet. Att få jobba i en levande operamiljö ser jag verkligen fram emot, att få vara nära det magiska rummet, säger Lise-Lotte Axelsson som är utbildad pianosolist och pianopedagog med sång som tilläggsämne.

Ständig förnyelse
Kjell Ingebretsen har varit chef för Göteborgsoperan i nio år. Lise-Lotte Axelsson ser fram emot att ta över det spelår han redan lagt och tycker inte att hans skugga vilar för tung över posten.

- Även om man pratar om tradition så ska den ständigt levandegöras. Det finns inget färdigt resultat utan handlar om ständig förnyelse även i det gamla, att hitta ett nytt tilltal och få publiken att gå. I Göteborgsoperan har man en blandning av olika slags genrer och därmed finns en fantastisk möjlighet att få publiken att våga prova nya smaker.

Genom sitt förflutna är Lise-Lotte Axelsson mest hemmastadd i opera- och operettvärlden och ser fram emot att lära sig mer om musikaler. Hon säger att hon älskar genren och att hon präglats genom gamla tv-musikaler som West side story.
I går flög hon till Göteborg från Stockholm för att träffa personalen för första gången i sin nya roll som tillträdande chef. Huset är hon välbekant med. Genom åren har hon följt Göteborgsoperans program och sett flera föreställningar, senast Rigoletto och före det Die Fraue ohne schatten.
- Die Fraue hade jag sett fram emot i flera år så det var en riktig fullträff.

Ett 60-tal sökte tjänsten
Kjell Ingebretsen meddelade i mars förra året att han lämnar sin tjänst och ett 60-tal personer sökte tjänsten. Vd Kenneth Orrgren säger att valet var enkelt i slutändan. Axelsson lever förnämligt upp till Göteborgsoperans krav, genom sin professionella kunskap och med sina ledaregenskaper, säger han.

Även de fackliga representanterna ställer sig bakom den nya operachefen vars tjänst MBL-förhandlades på fredagsmorgonen.
- Det finns inga garantier för hur det ska bli, men jag ser det som positivt med hennes ledarstil, som jag tror är bra, hennes lyhördhet och att hon är intresserad av att ha en dialog med de konstnärliga grupperna i huset. Jag tror att det blir bra, säger Yvonne Robsahm vid Teaterförbundets avdelning 5 på Göteborgsoperan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.