Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny bottenfärg får fisken att blekna

Ett ämne som testas för framtidens båtbottenfärger kan få fisk att tappa färgen. Kropp och ögon på fiskarna bleknar när de utsätts för medetomidine, visar forskning vid Göteborgs universitet.

– Jag tror ändå att färg med det här ämnet är bättre än de båtbottenfärger som finns i dag. Men det är kanske inte den slutliga lösningen, säger zoologen Anna Lennquist, som just doktorerat på en avhandling som visar hur fiskar reagerar när de utsätts för ämnet i upp till 54 dygn.

Regnbåge, torsk, piggvar, storspigg och atlantlax – alla bleknade när vattnet i akvariet fick en tillsats av medetomidine. Anna Lennquist tyckte sig se att piggvaren reagerade snabbare än de andra och det är en fisk som är mycket beroende av att ha sin färg som kamouflage. Men en blekare färg kan minska de flesta fiskars chanser att överleva.

Färgen tillbaka

– Man visste redan innan att fiskarna kunde bli blekare, eftersom ämnet binder till en receptor på pigmentcellerna. Men jag har inte kunnat se att pigmentcellerna skadas av att vara långvarigt exponerade. Det verkar som att det här är reversibelt, om fiskarna kommer i rent vatten igen så tycks de alltså få tillbaka sin färg, säger hon.

Medetomidine är ett ämne som används inom veterinärmedicinen för att söva djur. Mest av en slump har man upptäckt att det också effektivt hindrar påväxt av havstulpaner på båtar. Därför testas ämnet nu inom EU som möjlig tillsats i båtbottenfärger. Fördelen är att koncentrationerna bara behöver vara bråkdelen av de halter av giftiga tungmetallföreningar som tidigare använts.

Tappar aptiten

Anna Lennquists försök visar att det ändå finns risk för påverkan på fisklivet. Förutom blekheten handlar det om blockering av ett enzym i levern, viktigt för fiskens förmåga att bryta ner miljögifter. Dessutom verkar fiskarna bli slöare och tappa aptiten med ökade halter medetomidine i vattnet. Hade koncentrationen höjts ännu mer hade förmodligen ännu fler effekter kunnat upptäckas.

– Det här med blekheten är nog ändå allvarligast. Men utgångspunkten måste vara att det inte får bli så mycket av ämnet i vattnet att det får fisken att blekna, säger Anna Lennquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.