De fyra göteborgarna på Camp Nobel i Mali är från vänster Johan, Erik, Jakob och Kevin. De skickade denna bild som nyårshälsning till GP:s läsare.
De fyra göteborgarna på Camp Nobel i Mali är från vänster Johan, Erik, Jakob och Kevin. De skickade denna bild som nyårshälsning till GP:s läsare. Bild: Privat

Nyårshälsning från FN-styrkan i Mali

Några plusgrader och enstaka moln till nyår. Andra har 30 grader och molnfritt i en av världens mest konfliktdrabbade regioner. GP har talat med en av de göteborgare som firar nyår i FN-tjänst i Mali, drygt 470 mil från sin hemstad.
– Det blir fälttävlan, men inga raketer här nere under nyårsfirandet, säger bataljonsförvaltaren Johan.

ANNONS
|

GP har skrivit flera gånger om FN-insatsen i Mali i Afrika, landet som ligger precis under Algeriet. GP:s Jan Höglund och Stefan Berg har också besökt FN-insatsen och skildrat de svenska FN-soldaternas interaktion med lokalbefolkningen i Timbuktu, som man bland annat skyddar mot radikala islamister.

LÄS MER: Västsvenskar i Mali – skapar trygghet i våldsam värld

LÄS MER:Krävande uppdrag: Fred i Mali

Just nu befinner sig drygt 200 svenskar på Camp Nobel i Timbuktu. GP fick förmedlat en jul- och nyårshälsning till alla göteborgare från de fyra FN-soldater från staden som tjänstgör där just nu. Vi tog ett snack med bataljonsförvaltaren Johan – en militär grad som ungefär motsvarar kapten, och vars motsvarighet i USA är ”sergeant major”.

ANNONS

Johan kan liksom sina kollegor från Göteborg bara kan figurera med förnamn i tidningen av säkerhetsskäl.

– Vi har varit här nere i en och halv månad nu och det fungerar bra. Det är mitt första utlandsuppdrag. Nu är det vinter och lite svalare, vilket betyder att det bara är 30 grader på dagarna och cirka 10–15 grader på nätterna. Senare i mars och april väntar vi dagtemperaturer på 40–45 grader och nattemperaturer på upp till 30.

LÄS MER:Efter ny terrorattack i Mali — osäker utveckling

LÄS MER:Västsvenskar i Mali – den farligaste FN-insatsen just nu

Bataljonsförvaltaren Johan, här ute på uppdrag i Mali, konstaterar att han saknar familjen i Göteborg.
Bataljonsförvaltaren Johan, här ute på uppdrag i Mali, konstaterar att han saknar familjen i Göteborg. Bild: Privat

Packar ihop hela lägret

– Vi håller just nu på att packa ihop hela campet här i Timbuktu. Vi har haft ett underrättelseförband här sedan fem år tillbaka och har löst uppdraget här. Nu riktar Sverige om uppdraget och vi packar ned allt i 300 containrar. Det är som att packa ihop en mindre småstad. Tyvärr betyder det att vi packar ned luftkonditioneringen också.

Den nya platsen blir Gao, drygt 30 mil österut i Mali.

På frågan hur det är att verka i ett av världens mest konfliktfyllda länder säger Johan:

– Det har fungerat bra under tiden vi varit här nere. Det är en väldigt komplex demografi här nere, det finns många olika befolkningsgrupper.

– Men trots att det är eländigt och lite fallfärdigt är folk glada och välkomnande mot oss. Att köra på gatorna i Timbuktu innebär terrängkörning, för här finns inga riktiga vägar – det är ju lite som att köra i centrala Göteborg nu under alla vägarbeten, säger han och skrattar.

ANNONS

Sill från Sverige

Julaftonsfirandet var över förväntan, menar Johan.

– Vi jobbade på förmiddagen på julafton och fick sedan ett bättre julbord än jag kunnat tänka mig – maten hade skickats direkt från Sverige. Det var bland annat fem sorters sill, vilket jag är väldigt glad över som göteborgare. Och så hade vi lite julklappsutdelning.

Och hur firar ni nu nyårsafton?

– Vi kommer att börja fira på eftermiddag och tidig kväll, det blir fälttävlan med stationer. Sedan blir det middag på kvällen och så skålar vi alkoholfri champagne – det är en nollpolicy för alkohol så länge man tjänstgör här nere. Vi ligger en timme efter er i Sverige, så tolvslaget blir klockan ett svensk tid.

Några raketer?

– Nej, det kan vi inte ha här nere, det går inte att skjuta någonting.

Johan har också familj i Göteborg.

– Jag saknar naturligtvis dem, i synnerhet under de här helgerna. Vi är här till maj. Jag talar med dem på telefon. När jag talade med dem senast konstaterade vi att vi tittade upp mot samma måne oavsett om vi är Sverige eller Mali.

Fakta: Mali och FN

• Konflikten i Mali startade i början av 2012 när en tuareggrupp i norra Mali gjorde uppror mot regeringsarmén. Gerillan erövrade tre av landets norra provinser och utropade en oberoende nation, Azawad. Det har varit spänt mellan många grupper. Terrorgrupper med koppling till IS och al-Qaida underblåser och utnyttjar motsättningar för egna syften.

• Våldet har flera orsaker: etniska, ekonomiska och religiösa, men även regionala orättvisor, brutna löften, en svag statsmakt, korruption, arbetslöshet och klimatförändringar. Tvister om land och boskap, kriminalitet, kidnappningar och smuggling av människor, narkotika och vapen förekommer.

• Laglöshet råder i delar av landet där upproriska och kriminella krafter har fritt spelrum. Civilbefolkning terroriseras. Självmordsbombare, vägbomber och granatangrepp sker från tid till annan. Mali, en tidigare fransk koloni, och har omkring 18 miljoner invånare. Medelåldern är låg och arbetslösheten hög. Det är ett fattigt och vidsträckt land med öken i norr och savann i söder.

• FN-styrkan Minusma har åtskillliga tusen personer i Mali. Den svenska soldaterna, drygt 200 personer, finns i Camp Nobel i Timbuktu, men kommer nu att omlokaliseras till staden Gao, drygt 30 mil österut. Uppdraget är att bland annat stödja genomförandet av ett fredsavtal från 2015, skydda civilbefolkningen och värna mänskliga rättigheter.

Källa: Jan Höglund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS