Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lycka kommer att drogas av matte, Stina Matlak, för att klara nyårsaftonens fyrverkerier.

Nyårsfesten rena plågan – för hunden

Dags igen för kvällen som många hundägare bävar för: nyårsafton. Gruppen Smällarupproret på facebook har 8 000 medlemmar. I Halmstad ordnas nyårsagility för skotträdda hundar.

Staffordshire bullterriern Lycka, 4,5 år, är normalt en trygg hund. Men vad matte Stina Matlak än försökt så har hon inte kunnat minska hennes skotträdsla. Hon bor ute på landet i Sjövik, brukar dra för gardinerna, tända ordentligt inomhus och själv ignorera ljuden för att visa att de inte är farliga. Hon har prövat lugnande hormoner i en dosa i elkontakten och Lycka har fått ett särskilt täcke som ska vara lugnande genom att trycka på vissa punkter.

- Men inget har hjälpt. Hon blir helt okontaktbar, hyperventilerar och skakar. Det är som om hon vill krypa ur skinnet, berättar Stina Matlak. Den här nyårsaftonen får vi tyvärr droga ner henne, vi har fått lugnande utskrivet av veterinären.

Varför Lycka grips av sådan panik vet Stina Matlak inte.

- Hon föddes i maj och första nyåret firade vi hemma. När fyrverkerierna började lekte hon med sin kullbror. Han blev inte rädd, men det blev hon.

De första åren var det raketernas vinande ljud som skrämde Lycka. Ironiskt nog var det sedan vid ett mentaltest, där det ingår ett skottmoment, som hon blev skotträdd.

- Jag kritiserar inte mentaltester, de är bra. Men för oss slutade det tyvärr illa.

Nyårsagility

I Halmstads hundarena kommer ägare till skotträdda hundar att samlas för – nyårsagility. Idén är Mia Lundholms. Hon är hundinstruktör och tävlingsledare i agility och hennes tioåriga pumi Joyca är rädd.

- Jag brukade gå fyra timmars skogspromenader med henne till mina svärföräldrar, och sedan fira nyår i deras pannrum. Men så tänkte jag att det nog var fler än jag som behövde en bättre lösning än så.

Förra nyåret ordnade hon därför sin första nyårsagility, med 32 deltagande hundar. Succén blev så stor att 22 av dem kommer tillbaka i år, och Mia Lundholm har lätt kunnat fylla alla 40 platserna.

- Halmstads hundarena har närmsta lilla samhälle en kilometer bort, och ett högtalarsystem som täcker hela hallen. Där pumpar vi musik. Agility har den fördelen att det är tillåtet att skälla, och vi ser till att allt går mot ett crescendo vid midnatt.

– För min Joyca gick det jättebra förra året. Det här är bättre än att bara hata hela dygnet, säger Mia Lundholm.

Smällarupproret

På facebook har gruppen Smällarupproret över 8 000 medlemmar. Driver den gör Sture Engström som föder upp mops i Norrtälje.

– Gruppen har sitt ursprung i antismällarkampanjen som Stockholms kennelklubb låg bakom. Det var vi som fick till förbudet mot försäljningen av smällare, säger han.

Smällarupproret vill gå ett steg till och förbjuda försäljning även av fyrverkerier till privatpersoner, och låta arrangörer skjuta upp nyårsfyrverkerier i enbart 2-3 timmar runt midnatt.

- Vi uppmanar också ansvarsfulla hundägare att bara handla i affärer som valt bort fyrverkerier, säger Sture Engström.

Vid Arlanda flygplats har flera hotell numera särskilda övernattningspaket för gäster med hundar som vill dra nytta av restriktionerna för fyrverkerier vid flygplatser. Vid Landvetter finns inget liknande.

– Nej, vi tillåter inte djur på grund av risken för allergi, säger Therese Edfeldt på Landvetter Airport Hotel.

FAKTA: Tips inför nyår

Lotta Gemborg, hundinstruktör med kurser på Karisma utbildning i Mölndal, föreslår:

Gå inte ut med hunden eller lämna den ensam hemma.

Rasta den ordentligt dagen innan.

Dra ner persiennerna, sätt på musik eller radio.

Ge gärna hunden ett ben – att tugga är lugnande.

Ignorera själv ljuden. Har du en ung hund som upplever sin första nyårsafton – visa inget alls när den hör smällen, tittar upp på dig och frågar.

Lägg en tidning inne för hunden att kissa på, så slipper den gå ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.