Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gösta Borg, Christer Andersson och Alf Ehrenholm förbereder den sista striden.

Nu vräks kolonisterna i Sävenäs

Trafikverket har begärt hjälp av kronofogden med avhysning.

- Tingsrättens beslut var ett slag under bältet, säger Alf Ehrenholm, ordförande i Järnvägsmännens ideella koloniförening. Trafikverkets agerade är helt bisarrt.

I måndags beslöt tingsrätten i Göteborg att de boende i kolonistugorna i Sävenäs kan vräkas omedelbart trots att tingsrätten samtidigt gav möjlighet att överklaga domen.

- Vi skall naturligtvis överklaga, vi har två veckor på oss, säger Ehrenholm. Men samtidigt känns det meningslöst om våra hus rivs och våra trädgårdar kan skövlas när som helst.

Striden om kolonistugorna mellan Västra stambanan och Sävenäs rangerbangård fyra-fem kilometer från centrala Göteborg har pågått i flera år. Trafikverket vill riva stugorna för att bygga uppställningsspår för de allt fler pendel- och regionaltågen.

Men de boende i det nästan 100 år gamla stugområdet vägrar flytta.

När tingsrättens dom kom vände sig Trafikverket omedelbart till kronofogden med begäran om handräckning. När avhysningen kan ske är oklart, Kronofogdemyndigheten beslutar på måndag hur ärendet skall hanteras.

- Det är nog kört nu, säger Christer Andersson, en annan av kolonisterna. Det spelar ingen roll vad vi gör, husen rivs och går inte att bygga upp igen.

Ehrenholm är fortfarande optimistisk.

- Tingsrättens beslut är ofattbart, det är ett rättsövergrepp, säger han. Jag har skrivit till tingsrätten och bett om en förklaring men inte fått något svar.

I många trädgårdar blommar det fortfarande. Grusgångarna är välkrattade och fruktträden dignar av plommon, päron och äpplen.

Kolonisterna som lagt ner 100-tals timmar på trädgårdar och de små husen anser att Trafikverket borde kunna bygga uppställningsspår någon annanstans och har bland annat pekat på Utby.

- Men Trafikverket kan bara två ord, säger Ehrenholm. "Måste" och "omöjligt".

Han har haft sin stuga sedan 1999 men många har bott här i årtionden.

Några trädgårdar håller redan på att växa igen och på flera hus flagnar färgen.

- Trafikverket lyckades skrämma iväg många av de äldre kolonisterna med hot om kronofogden, säger Ehrenholm. Det är nog 20-30 hus som står tomma. Många har redan givit upp.

Bild: Bild: Kent Hallgren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.