Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tändas tusen jule... dioder

Tusentals små dioder och lampor har bytts ut. En halv mil fasadbelysning är på plats för att lysa upp i vintermörkret. Idag tänds den traditionella julbelysningen i Göteborgs innerstad.

I två veckor har fem personer utfört en uppgift som satt sina spår, främst i händerna men också tärt på tålamodet. 3 000 led-lampor har bytts ut på de 25 kronorna som hänger på Kungsgatan. Men det är inte det enda som har gjorts. Stjärnor, bollar, ljusslingor och andra belysningsanordningar har också fått ny belysning i form av 7 000-8 000 nya dioder.

- Ja, det har varit extra mycket att göra i år. Alla var lite trötta mot slutet och hade rejält ont, säger Marianne Sörling, vd för Innerstaden Göteborg, om slitet.

Bakgrunden till den omfattande uppfräschningen är att det är sex år sedan som belysningen senast byttes ut. Under åren har många av de färgade lamporna bleknat i sin lyster eller gått sönder. Nu ska ersättarna i stället stråla traditionellt vitt julsken.

Årets fasadbelysning är lång – 5,5 kilometer. Bland nyheterna är att träd vid Rosenlund förgyllts med röda ljusbollar. Vid korsningen Södra Larmgatan/Magasinsgatan har också ett träd fått belysning.

Det och mycket annat är nu i det närmaste klart för att ge ett klarare ljus i det annalkande vintermörkret.

- Allt tänds idag. Jag tror att många kommer att uppskatta årets julbelysning, speciellt med tanke att dagarna nu blir allt ljusfattigare, säger Marianne Sörling.

Uppfräschningen kostar 450 000 kronor och delas lika mellan butikerna och fastighetsägarna i innerstaden och kommunen. Kostnaderna för upp- och nedtagning och drift av belysningen går på cirka 700 000 kronor och delas mellan butikerna och fastighetsägarna.

Innerstaden Göteborg AB är en samverkansorganisation mellan tre parter: Göteborgs stad, Fastighetsägarna i Göteborg och Göteborgs Köpmannaförbund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.