Nu stoppas fortkörare vid skolor

ANNONS
|

Skolstarten innebär fler barn på vägarna runt skolorna, därför genomför trafikpolisen hastighetskontroller vid flera skolor där högsta tillåtna hastighet är 30. Detta för att trafikanterna ska bli uppmärksamma om att barnen är ute igen.

– Det är en nationell hastighetsvecka som vi brukar ha varje höst och vår när skolorna börjar, säger Björn Klingberg från trafikpolisen som även är ansvarig för mätningen som ägde rum vid Brattåsskolan i Kållered.

Brattåsskolan är en av de skolor som hade högst andel bilister som körde över 30 km/tim i den mätning som NTF genomförde i våras. Undersökningen genomförs vid 48 skolor i 13 västsvenska kommuner. Kommunerna väljer själva ut vid vilka skolor det ska mätas.

ANNONS

– Skolorna som väljs ut, väljs ut av en anledning, säger Cecilia Friis projektledare NTF Väst.

Mätningarna genomfördes för 18:e året i rad.

– Det har inte skett så stora förändringar under åren, men det är lite missvisande. De skolor som har blivit bättre faller bort från undersökningen, säger Cecilia Friis.

När hastighetsmätningarna började var det inte många av bilisterna som körde för fort.

– Folk varnar varandra när de ser oss och tror att de gör medtrafikanterna en tjänst, men det kan innebära att någon som bör åka fast inte gör det, säger Håkan Klingberg.

Enligt honom har mätningarna betydelse, tidigare har de satt in extra hastighetskontroller på vissa vägar vilket har lett till färre olyckor på de vägarna. Under mätningarna genomfördes också rutinkontroll av passerande bilar.

– Vi passar på när vi ändå är ute, berättar Håkan Klingberg.

Trots att bilisterna varnade varandra var det några som körde för fort förbi Brattåsskolan. En av dem var Marie Klemets, hon körde sex kilometer för fort och fick för det böta 2000 kronor.

– Det var min tur nu, jag ska ha böter. Jag tycker det är jättebra att man genomför sådana här kontroller, säger hon.

ANNONS