Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu startar Spaning Göteborg på gp.se

I GP:s lördagsbilaga Två Dagar har spaningarna pågått länge. Nu är det dags för Spaningsbloggen att göra entré.

Gp.se tog en snack med Fredric Askerup, 41 år, countryälskande tvåbarnspappa, frilansjournalist och välkänd profil i GP. Han har inte minst synts som en av lördagsbilagan Två Dagars Spanare tillsammans med Agnes Arpi och Marit Larsdotter.

Vad är Spaning för något?

– Egentligen ett slags klassiskt närlivsrapporterande om det som händer och sker – eller öppnar – runt hörnet i stan. Vi plockar upp trender och nyheter om krog, butiker och stad. Kåserande lokaljournalistik i lyktstolpsform, skulle man kunna säga.

Och nu ska ni börja blogga också?

– He, ja, det ska bli kul. Vi kommer få vara lite friare där, spana med lite lösare tyglar och lägga upp händelser, historier och bilder på studs.

Vad blir det för skillnad på bloggen och det vi får läsa i Två Dagar?

– Notiserna i papperstidningen är mer åt nyhetshållet. Bloggen kommer bli mer spontan och antagligen mer flanerande. Själv tänkte jag kuppa in lite mer historiska referenser och historier till nyheterna, sådant som sällan får plats i tidningen.

Vad är en typisk spaning för dig?

– Som en bra nyhetsnotis; något som talar om varför, när, hur, var och med vem. Ser man tre bra – och liknande saker – kan man dessutom upphöja något till en trend. Då blir det ännu mer typiskt.

Får ni mycket tips från läsarna?

– Det har blivit mer med åren, men det absolut mesta cyklar eller promenerar vi in. De bästa nyheterna hittas oftast bakom renoveringspapp.

Om man vill hitta dig på stan, var ska man spana då?

– Runt löpstigarna uppe på Änggårdsbergen. Världens bästa och finaste citydjungel.

Och var spanar man efter Marit och Agnes?

– Marit cyklar oftast uppför Aschebergsgatan eller botaniserar i Emmaus textilhyllor tror jag och Agnes är ibland vid Frölunda torg har jag hört.

Vilken göteborgare skulle du helst vilja spana på?

– Jag har redan sett alla fyra kändisar i stan.

Höstens drömspaning?

– En ny femte kändis.

Avslutningsvis: Bästa spanläget i stan?

– Om man ska gå på alla random Facebook- och Instagramfötterbilder är det ute vid Saltholmen, men jag tror hösten ändrar på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.