Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu startar Göteborgs första sprutbyten

Göteborgspolitikerna sa i många år nej till sprututbyten i staden. Men i vintras banade landstinget väg för att missbrukare ska få rena nålar av sjukvården. På torsdag öppnar Göteborgs första mottagning för sprututbyte.

Verksamheten kommer att finnas på Östra sjukhuset och redan innan öppning har patienter visat intresse för mottagningen.

– Vi tror att det kommer komma flera patienter imorgon. Det är redan flera som har ringt och vill ha information kring starten, säger Panos Vasilakis, vårdenhetschef för infektionsmottagningen, på onsdagen.

Syftet med mottagningen är att förhindra att smittor sprids bland intravenösa missbrukare, alltså de som injicerar narkotika med hjälp av sprutor.

Behöver inte remiss eller kallelse

Nya nålar är dock svåra att få tag på och missbrukare kan då använda nålar som redan använts av någon annan. Då höjs risken för att sprida blodsmittor.

På sprututbytesmottagningen kan patienterna skriva in sig i programmet för sprutbyten. Då kan man en gång om dagen få rena kanyler i utbyte för de gamla. Det behövs inte någon remiss, kallelse eller tidsbokning utan det är drop in som gäller.

Läs även: Anders såg vännerna injicera med kanyler som slipats mot betongväggar

Måste visa nålmärken på kroppen

Det finns dock några krav på patienterna. Man måste legitimera sig, vara över 18 år, skriven i Västra Götaland och testa sig regelbundet för hepatit och HIV. Dessutom måste man uppvisa stickmärken från missbruk av narkotika.

– Man måste uppvisa att man har ett intravenöst missbruk, säger Panos Vasilakis.

Under första besöket blir man inskriven och testad för sjukdomar som hepatit B och C samt HIV. Man får även ett startkit med framför allt olika nålar och sprutor men även spritservetter och kondomer.

– Första gången förväntar vi oss inte att man har gamla sprutor och kanyler med sig, men nästa gång man kommer till oss förväntar vi oss att man lämnar sina använda kanyler för att få nya, säger Panos Vasilakis.

S vägrade länge sprutbyten

Frågan om sprututbyte har länge varit omtvistad i Göteborg. I många år sa bland andra Socialdemokraterna i Göteborg nej till ett sprututbytesprogram. 2016 tydliggjorde regeringen att man var för sprutbyten vilket fick majoriteten i staden att göra en helomvändning.

Läs mer: Narkomaner ska få byta sprutor i Göteborg

I mars 2017 kom en lagändring som innebar att landstingen får besluta om sprutbyten medan kommunerna inte har någon chans att vägra. I januari i år beslutade Västra Götalands Hälso- och sjukvårdsstyrelse att landstinget skulle få fyra nya mottagningar för sprututbyten.

Läs mer: Västra Götalandsregionen inför sprututbyte

Fakta om sprutbytesmottagningen

Har öppet måndag-fredag klockan 9-16, stängt för lunch klockan 12-13.

Ligger tillfälligt vid infektionsmottagningen på Östra Sjukhuset, Journalvägen 10.

Det är drop in som gäller, man behöver inte boka tid, ha en remiss eller få en kallelse.

Man måste legitimera sig, vara över 18 år och vara folkbokförd i Västra Götaland.

Man måste uppvisa stickmärken från narkotikamissbruk.

Man måste testa sig regelbundet för hepatit och HIV.

Man får byta sprutor och kanyler varje dag, max en gång om dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.