Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu slår Västtrafik till mot fuskåkarna igen

I år har Västtrafik delat ut hälften så många tilläggsavgifter för dem som tjuvåker jämfört med förra året. Nu planerar bolaget att ändra arbetssätt och införa fler biljettkontroller.

Det är P4 Göteborg som skriver om Västtrafiks nya plan att öka antalet biljettkontroller. Bakgrunden är att bolaget det senaste året delat ut hälften så många tilläggsavgifter jämfört med förra året. Sedan 2011 har tilläggsavgifterna för dem som åker utan att betala minskat från 24 000 till drygt 6 000 i år.

- Det är tråkigt att det finns personer som väljer att inte betala och som tar sig den rätten att åka på andras bekostnad. Det tycker vi inte är bra och det tycker inte våra kunder är bra, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för marknad och försäljning på Västtrafik, till P4 Göteborg.

Västtrafik kritiserades för några år sedan för sina hållplatskontroller som innebar att hela vagnar hölls kvar. En följd av det ledde till att Västtrafik minskade antalet hållplatskontroller, sedan 2011 har de sjunkit med 95 procent.

Det nya arbetssättet beskrivs som ineffektivt – en av 250 åker fast utan biljet vid stickprovskontroller medan en av tio ertappas utan biljett vid hållplatskontroller.

Tanken är kontrollanterna numera ska fungera som en varningsflagg, precis som fartkameror gör för bilister. När P4 Göteborg frågar om kontrollernas betydelse svarar en resenär så här:

- Det känns som att det borde finnas något bättre sätt att sköta det på för det är lite obehagligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.