Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nu ska stan städas

När snön smälter ger sig tjuvtipparna till känna. Före påsk ska 20 av Göteborgs värsta platser vårstädas.

Vid en vändplats i ett industriområde i Högsbo röjer Max Skogsäter och Per Bodén med arbetslag. Bakom ett hus har de hittat rött tegel, fisklådor av frigolit, ett parabolfäste och en silvrig motorcykelram.

– Det är lätt att dumpa saker på ett avskiljt område som det här. På kvällen är det inte någon som ser, säger Max Skogsäter.

Cirka hundra extrainsatta personer fördelade på tio arbetslag vårstädar Göteborgs värst nedskräpade platser. Innan påsk ska det vara rent och snyggt. Enligt Tomas Liljeblad, projektledare från park- och naturförvaltningen, fixar de ytor som hamnar mellan stolarna annars.

– På våren är det extra jävligt. Saker som gömts i snön och frusit fast kommer fram. Eftersom vi är först ute efter vintern kommer det märkas när vi är klara, säger han.

När insatsen är över räknar han med att de har fått ihop 2 000 svarta soppåsar. Påsar som inte bara innehåller gamla ölburkar.

– Förra året hittade vi 80–90 bildäck i Angered. Det var på en liten väg långt in i skogen. Folk tjuvtippar i skogskanten. Det kan vara saker som kylskåp och bildäck, sådant som en del inte har lust att betala för att bli av med, säger Tomas Liljeblad.

Han säger att de upplever det som att det trots allt har blivit renare.

– Förra året var det över 30 utsatta platser som vi fick från miljöförvaltningen, i år är det 20. Det ser vi som ett tecken på att det har blivit bättre.

Max Skogsäter och Per Bodén konstaterar att om någon börjar slänga saker på ett ställe blir det lätt att fler hakar på.

– Ett problem är att de som hänger på kanske inte tänker alls utan slänger oljor och kemikalier. Det är direkt miljöfarligt, säger Per Bodén

Förutom privatpersoner som slänger saker tror han att företag som inte vill betala för sitt avfall dumpar det på valfritt ställe.

– Folk som kastar saker på sådana här ställen har inga skrupler. Högsbo återvinningscentral ligger ju på nästa gata.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.