Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ransgård (M) står tillsammans med alla partier i kommunstyrelsen förutom SD bakom förslaget att utreda stadsdelsorganisationen.

Nu ska stadsdelarna utredas

Hur ska stadsdelsorganisationen se ut när skolan försvinner? Det vill politikerna hitta ett svar på.

Arbetet med att lyfta ansvaret för skolan och förskola från stadsdelarna till centrala förvaltningar pågår. Det har gjort frågan vad som blir kvar av SDN-organisationerna och hur det ska organiseras allt mer aktuell.
– Det ställs mycket frågor ute i organisationen. En del tror att det inte blir någonting kvar, men så är det ju inte, säger Jonas Ransgård, kommunalråd (M).
Därför har samtliga partier i kommunstyrelsen utom SD lagt ett gemensamt yrkande om att utreda den framtida organisationen. Partierna vill att utredningen tittar på två alternativ: hur en framtida organisation som består av de verksamheter som blir kvar kan se ut och vad som skulle hända om man i stället gör facknämnder av alltihop.
Under överläggningarna var också frågan uppe om det kunde vara aktuellt att flytta verksamhet från dagens facknämnder till stadsdelarna, men det spåret har man alltså valt att släppa.
– Det var vi helt emot. Det skulle ju låsa den facknämndsöversyn som nästan är klar med sitt arbete, säger Jonas Ransgård.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var med redan när stadsdelarna infördes och konstaterar att det som var rätt då kanske inte är rätt i dag. Och i det nya läget som råder är det bra att ta hjälp av stadsledningskontoret för att få en ordentlig översyn.
Hon säger att Socialdemokraterna ännu inte låst sig vid något av de två utredningsspåren.
– Vi är ganska öppna än så länge. Det viktiga nu är att vi klarar av att hålla kvalitén uppe genom alla förändringar som ska ske.
Inte heller Moderaterna har låst sig vid något alternativ.
– Vi vill titta på båda. Det är inte så att det ena är med bara som referens, men om vi lutar mot något så är det facknämnder, säger Jonas Ransgård.
Yrkandet tas upp av kommunstyrelsen i nästa vecka. Någon tidsplan för utredningen finns ännu inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.