Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Nu ska Slottsskogen bli bättre

Slottsskogen är en kär plats för många göteborgare. Nu har park- och naturnämnden tagit fram en plan för att utveckla parken.

Utvecklingsplanen som park- och naturnämnden tagit fram fokuserar på fyra mål:

Det ska vara en park för alla, den ska ha en tydlig kulturhistorisk identitet, en grön park och en park för vardag och fest. I utvecklingsplanen ges förslag på hur dessa mål ska nås men ännu har inga beslut tagits. Ett exempel som nämnden lägger fram är att parken ska bli mer tillgänglig för alla; det ska finnas hjälpmedel för människor med funktionsvariationer att delta i olika evenemang som hålls i parken. Några andra förslag som presenteras är att förbättra belysningen för att öka tryggheten, mer soffor och bänkar som ska vara anpassade för alla och plantering av träd och blommor.

– Slottsskogen är en viktig historisk park som vi behöver ta vara på. Men den behöver fortfarande finnas till för människorna i staden. Så det är en balansgång mellan bevarande och utveckling, säger Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i park och naturförvaltningen i Göteborg.

Hon säger även att de jobbar mycket med att stärka det urbana friluftslivet. Man ska kunna ta sig en springrunda, promenad och läsa om naturen trots att man bor i stan. Cykelstråk ska göras tydligare. Slottsskogen har också ett brett utbud av evenemangsarenor som ska nyttjas men på parkens villkor. En kulturhistorisk inventering som gjordes för några år sedan ligger bland annat till grund för utvecklingsplanen men man har även gjort intervjuer med parkens besökare och fått förslag från andra förvaltningar och organisationer.

– Det är en kulturhistorisk utveckling, det kanske finns saker som har försvunnit i parken som vi behöver ta fram igen, säger Helena Bjarnegård.

Slottsskogen har funnits sedan 1870-talet men öppnade delvis för allmänheten 1876. Då prydde stora grindar dagens Linneplatsen som välkomnade folk in i parken och det är några av de stora planeringsområden som görs nu för att parken ska kännas mer inbjudande. Park- och naturnämnden vill utveckla de entréer som finns i Slottsskogen, de ska bli tydligare och det ska finnas fler informationstavlor. Skisser på hur entréerna kan se ut ska presenteras i höst och nämnden inspireras av historien.

– Man ska känna sig välkommen, kanske inte med grindar men vi har tittat på hur vi kan utveckla huvudentrén för visa var parken börjar. Det behöver inte vara en historisk utformning men man vill åt själva känslan. Steget in i parken, "välkommen in", men kanske mer på ett modernt sätt, säger Helena Bjarnegård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.