Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från och med 1 juli rekommenderas alla som vistas på Landvetter flygplats att bära munskydd.  Bild: Stefan Berg
Från och med 1 juli rekommenderas alla som vistas på Landvetter flygplats att bära munskydd. Bild: Stefan Berg

Nu ska resenärer bära munskydd på Landvetter flygplats

Resenärer som planerar en avresa från Landvetter flygplats kommer från den 13 juli rekommenderas bära munskydd.
– Vi anpassar oss efter resten av Europa, säger Lovisa Ernestam, kommunikatör på Swedavia.

Det var efter att den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA gick ut med rekommendationer i början av sommaren om att resenärer bör bära munskydd som nu även svenska Swedavia väljer att göra detsamma.

– Vi anpassar oss efter det som gäller på internationella flygplatser. Det finns en förväntan att man bär munskydd och det är en del av en successiv anpassning under den rådande pandemin, säger Lovisa Ernestam.

På Arlanda träder rekommendationen i kraft redan på måndag men på Landvetter flygplats gäller de först efter den 13 juli.

Ingen grund för att bli avvisad

Om man vistas på flygplatsen utan munskydd kommer det inte innebära att man blir avvisad, däremot kommer det hänvisas till var man kan köpa ett. Att endast bära en scarf eller liknande över näsa och mun är inte vad de hänvisar till utan snarare produkter som finns på apotek.

– Vi ser helst att resenärer tar med sig egna munskydd redan inför resan men det kommer även att finnas att köpa på plats, säger Lovisa Ernestam.

Förberedelse för skarpt läge

Hon menar att rekommendationen att bära munskydd på flygplatsen blir en naturlig förberedelse inför det krav som sedan ställs när passagerarna väl går ombord på flygplanet.

– Under flygresan är det ett krav. Det blir en förberedelse för då det blir skarpt läge, flygbolagen ska också informera resenärerna om det på förhand.

Förutom Landvetter flygplats uppger Swedavia att rekommendationerna även gäller på övriga flygplatser i Bromma, Malmö, Luleå, Umeå, Åre, Visby, Ronneby och Kiruna. När rekommendationen slutar att gälla beror på den rådande lägesbilden men kommer ständigt utvärderas.

LÄS MER: Fler flygplatser föreslås hålla beredskap

LÄS MER: Svenska charterturister väcker ilska i Grekland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.