Ulf Kamne sitter nedsjunken i en fåtölj i ett hörn på Convendum på Avenyn. Här kan den som inte vill ha ett eget kontor hyra in sig och sitta och jobba och just nu passar det Miljöpartiets tidigare kommunalråd perfekt.
Han håller på att starta ett Göteborgskontor åt A beautiful soup, en konsultfirma som jobbar med hållbar stadsutveckling.
Vad är det du ska göra?
– Det händer jättemycket i Göteborg och det finns ett tydligt utrymme för företag att investera. Men kan snubbla på allt möjligt i byråkratin, och det är väl där jag kommer in.
Kan stadens processer
Han säger att ambitionen är att förklara för uppdragsgivare att hållbarhet inte är någonting man lägger in i efterhand, utan någonting måste hålla på med hela tiden – "att bygga ett hus och sedan lägga solceller på taket räcker inte".

Vad tar du med dig från din tid som politiker?
– Jag har en förståelse för de processer som varje projekt passerar igenom. Det är ett antal beslut i olika nämnder, som alla är förutsättningar för projektet utan att vara samordnade. Vi har en organisation där det är många aktörer som har varsin pinne. Alla kan sticka in den i hjulet, men ingen kan dra ut någon annans pinne.
Var politiker i tio år
Om det är någonting Ulf Kamne hade velat lyckas bättre med som politiker så är det just det här: att få bort stuprörsorganisationen och göra beslutsstrukturen i stadsutvecklingsfrågor mer samlad. Han drev på för en annan nämndorganisation, men kom inte hela vägen.
"Först tänkte jag att det var i kommunstyrelsen allt bestämdes. När jag kom dit insåg jag att det inte var där heller.
Ulf Kamne var politiskt förtroendeval i ganska exakt tio år. Han kom in i det som då hette SDN Linnéstaden 2009, tog plats i kommunfullmäktige 2010 och i kommunstyrelsen 2014.
Med några månaders distans säger han att man som enskild politiker inte alls har så mycket inflytande som många runtomkring tycks tro.
Makten finns någon annanstans
– Som politiker är man bara en del i en beslutsstruktur och som det ser ut nu, utan en tydlig majoritet, är det svårt att driva igenom saker. Och även om man sitter i majoritet är det kompromisser inom den.
Var det frustrerande?
– När jag var ordförande i fastighetsnämnden, och inte satt i kommunstyrelsen, då tänkte jag att det är i kommunstyrelsen allting bestäms. Sedan när jag kom dit insåg jag att det inte var där heller. Det är lite som när man skalar på en lök och aldrig kommer till kärnan – och inser alla blad tillsammans är kärnan.
FAKTA: Gamla kommunstyrelsen
Det är inte bara Ulf Kamne som lämnade kommunstyrelsen de senaste åren.
Så här har det gått för de andra som ingick in stadens högsta ledning under förra mandatperioden.

Ann-Sofie Hermansson (S)

Jonas Ransgård (M)
Är ordförande i Göteborg & co. Sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

Kristina Tharing (M)
Vid sidan av det är hon tillbaka på deltid på sitt gamla arbete på park och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Maria Rydén (M)
Har återvänt till sitt gamla jobb som sjuksköterska och lämnat alla politiska uppdrag.

Lars Hansson (SD)
Petades som partiets toppnamn och uteslöt ur partiet efter en hätsk personstrid med Jörgen Fogelklou. Lämnade stadshuset vid årsskiftet och lever i dag på det ettåriga omställningsstöd han har med sig från sin tid som kommunalråd. Planerar efter det att gå i pension.
Har helt släppt politiken. "Jag är rätt trött på det", säger han.

Ann Catrine Fogelgren (L)

Johan Nyhus (S)
Leder i dag kommunikationsbyrån Reformklubbens Göteborgskontor,

Tord Karlsson (S)
Tord Karlsson driver idag ett företag som jobbar med utbildningar för styrelser och tjänstemän.

Mariya Voyvodova (S)
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.