Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tidigare kommunalrådet Ulf Kamne har numera sin bas på Convendum, där han hyrt in sig för att bygga upp ett Göteborgskontor åt en konsultfirma. Bild: Stefan Berg
Tidigare kommunalrådet Ulf Kamne har numera sin bas på Convendum, där han hyrt in sig för att bygga upp ett Göteborgskontor åt en konsultfirma. Bild: Stefan Berg

Nu ska Kamne möta kommunen från andra sidan

Ulf Kamne lämnade uppdraget som kommunalråd för Miljöpartiet efter valet. Nu börjar han ett nytt jobb och ska bland annat hjälpa företag att hitta rätt i det han helst hade velat ändra på som politiker.

Ulf Kamne sitter nedsjunken i en fåtölj i ett hörn på Convendum på Avenyn. Här kan den som inte vill ha ett eget kontor hyra in sig och sitta och jobba och just nu passar det Miljöpartiets tidigare kommunalråd perfekt.

Han håller på att starta ett Göteborgskontor åt A beautiful soup, en konsultfirma som jobbar med hållbar stadsutveckling.

Vad är det du ska göra?

– Det händer jättemycket i Göteborg och det finns ett tydligt utrymme för företag att investera. Men kan snubbla på allt möjligt i byråkratin, och det är väl där jag kommer in.

Kan stadens processer

Han säger att ambitionen är att förklara för uppdragsgivare att hållbarhet inte är någonting man lägger in i efterhand, utan någonting måste hålla på med hela tiden – "att bygga ett hus och sedan lägga solceller på taket räcker inte".

Det Ulf Kamne är mest stolt över från sin tid som politiker är att han drev på för att öka byggtakten. Inte minst genom att få igenom satsning på Bostad 2021, som ser ut att nå målet om 7000 extra bostäder.. Bild: Stefan Berg
Det Ulf Kamne är mest stolt över från sin tid som politiker är att han drev på för att öka byggtakten. Inte minst genom att få igenom satsning på Bostad 2021, som ser ut att nå målet om 7000 extra bostäder.. Bild: Stefan Berg

Vad tar du med dig från din tid som politiker?

– Jag har en förståelse för de processer som varje projekt passerar igenom. Det är ett antal beslut i olika nämnder, som alla är förutsättningar för projektet utan att vara samordnade. Vi har en organisation där det är många aktörer som har varsin pinne. Alla kan sticka in den i hjulet, men ingen kan dra ut någon annans pinne.

Var politiker i tio år

Om det är någonting Ulf Kamne hade velat lyckas bättre med som politiker så är det just det här: att få bort stuprörsorganisationen och göra beslutsstrukturen i stadsutvecklingsfrågor mer samlad. Han drev på för en annan nämndorganisation, men kom inte hela vägen.

"Först tänkte jag att det var i kommunstyrelsen allt bestämdes. När jag kom dit insåg jag att det inte var där heller.

Ulf Kamne var politiskt förtroendeval i ganska exakt tio år. Han kom in i det som då hette SDN Linnéstaden 2009, tog plats i kommunfullmäktige 2010 och i kommunstyrelsen 2014.

Med några månaders distans säger han att man som enskild politiker inte alls har så mycket inflytande som många runtomkring tycks tro.

Makten finns någon annanstans

– Som politiker är man bara en del i en beslutsstruktur och som det ser ut nu, utan en tydlig majoritet, är det svårt att driva igenom saker. Och även om man sitter i majoritet är det kompromisser inom den.

Var det frustrerande?

– När jag var ordförande i fastighetsnämnden, och inte satt i kommunstyrelsen, då tänkte jag att det är i kommunstyrelsen allting bestäms. Sedan när jag kom dit insåg jag att det inte var där heller. Det är lite som när man skalar på en lök och aldrig kommer till kärnan – och inser alla blad tillsammans är kärnan.

FAKTA: Gamla kommunstyrelsen

Det är inte bara Ulf Kamne som lämnade kommunstyrelsen de senaste åren.

Så här har det gått för de andra som ingick in stadens högsta ledning under förra mandatperioden.

Ann-Sofie Hermansson (S)

Tvingades avgår som gruppledare för Socialdemokraterna i början av mars, efter en uppslitande ledarstrid. Har lämnat alla sina politiska uppdrag. Deltog på Socialdemokraternas kongress i slutet av mars och första maj-talade i Partille. I övrigt uppger hon att hon "ligger lågt och söker jobb".

Jonas Ransgård (M)

Fick lämna uppdraget som Moderaternas gruppledare och ställdes sedan utanför när partiet valde nya kommunalråd efter valet i höstas. Har under våren kombinerat jobbsökande med studier på universitetet och styrelseuppdrag.
Är ordförande i Göteborg & co. Sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

Kristina Tharing (M)

Lämnade uppdraget som heltidspolitiker vid årsskiftet men har kvar en handfull deltidsarvoderade uppdrag. Är bland annat förste vice ordförande i Got event och i kulturnämnden. Sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige.
Vid sidan av det är hon tillbaka på deltid på sitt gamla arbete på park och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Maria Rydén (M)

Lämnade kommunalrådsuppdraget efter det att GT avslöjat hur hon åkt på privata resor på arbetstid. Berättade senare i GP om hur hon upplevde att partiet vänt henne ryggen och att hon inte längre är medlem i Moderaterna.
Har återvänt till sitt gamla jobb som sjuksköterska och lämnat alla politiska uppdrag.

Lars Hansson (SD)

Var Sverigedemokraternas första kommunalråd i Göteborg, ett uppdrag han hade 2014-2018.
Petades som partiets toppnamn och uteslöt ur partiet efter en hätsk personstrid med Jörgen Fogelklou. Lämnade stadshuset vid årsskiftet och lever i dag på det ettåriga omställningsstöd han har med sig från sin tid som kommunalråd. Planerar efter det att gå i pension.
Har helt släppt politiken. "Jag är rätt trött på det", säger han.

Ann Catrine Fogelgren (L)

Lämnade stadshuset och uppdraget som kommunalråd vid årsskiftet, men har fortfarande flera tunga uppdrag i kommunpolitiken. Är ordförande i kulturnämnden och förste vice ordförande i byggnadsnämnden, ledamot i personalberedningen, förbundsfullmäktige i Göteborgsregionen samt kommunfullmäktige.

Johan Nyhus (S)

Stod i rollen som kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i ständig fokus för debatten om Västlänken och andra stora infrastrukturprojekt. Tackade för sig våren 2018 för att han kände sig färdig med politiken.
Leder i dag kommunikationsbyrån Reformklubbens Göteborgskontor,

Tord Karlsson (S)

Tord Karlsson (längst till vänster) kom in i kommunstyrelsen när Ann-Sofie Hermansson blev kommunstyrelsens ordförande i mars 2016. Knappt två år senare tvingades han lämna sitt uppdrag, efter skandalerna i Intraservice där han satt som ordförande.
Tord Karlsson driver idag ett företag som jobbar med utbildningar för styrelser och tjänstemän.

Mariya Voyvodova (S)

Satt i kommunstyrelsen under hela förra mandatperioden, men försvann efter valet när Socialdemokraterna gick bakåt och tappade platser. Sitter kvar i kommunfullmäktige och som ledamot i kulturnämnden. Har ägnat våren åt EU-valrörelsen och säger att hon ska fundera på framtiden under sommaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.