Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Henrik Munck (-) kommer att anmälas till justitiekanslern. Bild: Robin Aron

Nu ska Henrik Munck anmälas

Idag anmäls den politiska vilden Henrik Munck, aktiv i Demokraterna, för att ha efterforskat källor, vilket tidningen GT var först med att berätta.
– Anmälan lämnas in idag, säger trafikdirektören Stefan Eglinger till GP.

Det var på ett möte med trafiknämndens presidium i september som Henrik Munck, avhoppad miljöpartist, politisk vilde i trafiknämnden och numera aktiv i Demokraterna, ska ha efterfrågat källor till uppgifter i en artikel i GP, avslöjade tidningen GT.

Om det stämmer handlar det om ett brott mot grundlagen.

– Det är mycket allvarligt. Detta är ett av de starkaste grundlagsskydd vi har. Om man lyckas tysta medarbetare blir det på sikt ett hot mot demokratin, sa Tidningsutgivarnas vd och expert på medierättsliga frågor Jeanette Gustafsdotter, till GP i måndags.

Nu har trafikkontoret rådgjort med stadens jurister. På fredagsmorgonen sade trafikdirektören Stefan Eglinger till GT att man ska göra en anmälan till Justitiekanslern (JK).

Trafikdirektören bekräftar för GP att en anmälan ska lämnas in under fredagen.

– Det är viktigt att veta vilka spelregler som gäller. Det är en väldigt principiell sakfråga, relationen mellan politik och förvaltning, säger Stefan Eglinger.

I övrigt vill han inte kommentera ärendet förrän processen har haft sin gång.

Nekar till anklagelserna

Henrik Munck själv har nekat till anklagelserna. Han menar att han aldrig ville veta vilken person som hade lämnat uppgifterna till GP, utan om det var trafikkontoret eller GP som hade haft felaktiga uppgifter, även om han använde ordet "vem" på presidiemötet.

– Det kommer komma fram att både trafikdirektören och Shahbaz Khan har gjort helt fel. Vi får återkomma när vi ser själva anmälan. Min bild är att jag inte har gjort något fel, säger han.

Han menar att JK kommer att dra slutsatsen att det är en skadlig sammanslutning mellan S, M och trafikdirektören.

– Vi kommer säkert att återkomma. Det kommer mer information, säger Henrik Munck.

Även Shahbaz Khan (S), ordförande i trafiknämnden, har haft kontakt med stadens jurist, för att förstå det juridiska kring frågan.

– Mitt primära fokus är att se till att vi har en nämnd som fungerar väl, det måste vara en respektfull och tillitsfull relation mellan trafiknämnden och trafikkontoret, säger han till GP.

Han säger att det är viktigt att hålla isär nämndens politiska arbete och den juridiska frågan.

Men vad behöver göras i frågan om efterforskning?

– Vi har ju vädjat nämnden att man inte kan arbeta på detta sättet. Det är inte ok när nämndledamöter agerar såhär. Jag hoppas att det respekteras, säger Shahbaz Khan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.