Nu ska göteborgarna tycka till om Juvelsilons framtid

Juvelsilons existens har sedan länge varit hotat. Byggnadsnämnden har lämnat ett förslag på ett höghus som ska ersätta silon i Eriksberg. Nu det är dags för Göteborgarna att tycka till.

ANNONS
|

Ett av Eriksbergs mest kända landmärken har länge varit hotat. Juvelkvarnens vita silo, som bredvid bockkranen är en av få kvarlevande industrihistoriska byggnader i Eriksberg, ska nu rivas och ersättas av ett 23-våningshus. Det nya höghuset kommer vara en del av Jubileumssatsningen som innebär att 7 000 nya bostäder ska stå klara i Göteborg 2021.

I tisdags beslutade byggnadsnämnden att skicka ut planförslaget på samråd, för att ta emot synpunkter från berörda. Och även om Göteborg är i behov av fler bostäder vill många att juvelkvarnens silo ska stå kvar. Ett av argumenten är det kulturhistoriska värde som byggnaden har och Göteborgs stadsmuseum fruktar att det kan innebära stora kulturella förluster.

ANNONS

– Vi hade gärna sett att silon fick stå kvar. Den är en av få viktiga kulturlämningar vi har kvar från det industriella Göteborg. Den tillför något udda och speciellt till stadens kulturmiljö och gör att Göteborg sticker ut, säger Anette Lindgren, bebyggelseantikvarie på Göteborgs stadsmuseum.

Enligt Byggnadsnämnden har det handlat om att väga silons kulturella värde mot de 250 bostäder som är planerade på området. Maria Lejon, som är projektledare och handläggare av ärendet på stadsbyggnadskontoret, menar att även om byggnaden är viktig ur ett historiskt perspektiv används den inte till något idag.

– Vi har haft med Göteborgs stadsmuseums argument i åtanke, och vägt för- och nackdelar mot varandra. Men vi har kommit fram till att det bästa är att bygga, eftersom silon inte används idag och fastighetsägaren inte har något intresse av att bedriva industri här, säger Maria Lejon.

Det planerade höghuset kommer ha formen av ett timglas och ska inrymma 250 bostadsrätter. Fastigheten är idag privatägd av JM, som själva vill bygga på platsen, och även om samrådet skulle visa på att majoriteten vill bevara silon, kan den ändå komma att rivas då den inte har något bevarandeskydd.

Något som har oroat många göteborgare är vad som kommer hända med den klassiska skylt som lyder "Juvel" och som länge varit en viktig del av Göteborgs skyline.

ANNONS

Kommer skylten bevaras?

– Det har jag inget svar på då det är JM som äger den, säger Maria Lejon.

Och vem kan påverka beslutet?

– Alla kan skicka in synpunkter på förslaget under samrådstiden, som är mellan februari och mars, därefter tar vi ställning till om förslaget behöver justeras.

Martin Svahn, regionchef på JM, berättar för GP att den kända juvel-skylten är ett gammalt varumärke som ägs av Kooperativa förbundet, men om tillstånd ges har han inget emot att bevara den.

– Den har suttit väldigt länge och blivit en del av platsen, säger han.

Arbetet med att riva Juvelsilon kan börja tidigast andra halvåret 2017.

GP har tidigare skrivit om planerna på att riva Juvelsilon.

ANNONS