Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Nu ska den "blodiga" bussen i Delsjön tvättas

En "blodig" buss vid närheten av Delsjön har oroat många förbipasserande. Det har visat sig vara en övningsbuss ägd av polisen, som nu ska tvätta bussen för att inte skrämma fler. – Dörrarna har stått öppna vilket fått personer att gå in i den och trott att det är blod, säger Marianne Lindow vid polisen i Väst.

Krossade rutor, röda handavtryck på väggar och tak och en kusligt övergiven buss mitt i skogen. Många förbipasserande har oroats över en "nedblodad" stombuss i närheten av Delsjön. Det har dock visat sig vara målarfärg, något Göteborg Direkt skrev om tidigare i år. Polisen berättade då att det rör sig om en träningsbuss som de använder två gånger om året. Den ska ha köpts in från Västtrafik som hade bussen på skroten.

– Vi måste vara redo att ha kontroll även i kaosartade situationer, och då är det bättre att träna i en autentisk miljö än i ett klassrum. Det blir en mental förberedelse på vad som komma skall, berättade Johanna Börretzen, samordnare för taktikträningen i polisområde Storgöteborg, för Göteborg Direkt vid tillfället.

Full av röd målarfärg

Bussen har blivit uppmärksammad på sociala medier, dels för sina "blodiga" fläckar, som i själva verket är röd målarfärg. De som varit i bussen har säkert uppmärksammat all färg som är utsmetad.
– Det ser ut som att en massaker ägt rum här. Med blodiga handavtryck på rutorna och vad som ser ut som intorkat blod i säten och på golvet. Fönsterrutor är krossade efter vad som liknar skottlossning. Det känns skräckinjagande, säger Tobias Kjellberg, GP:s reporter på plats.

Nu ska polisen tvätta av den för att lugna allmänheten. Det berättar Marianne Lindow, tillförordnande sektionschef för kompetenscenter 3, vid polisen i region Väst.
– Dörrarna har stått öppna vilket fått personer att gå in i den och trott att det är blod. Därför väljer vi att tvätta bort det, för att inte göra någon orolig i onödan, säger hon.

Ska även skyltas bättre

Marianne Lindow berättar att bussen används för polisiära utbildningar. De sker två gånger om året, är tre dagar långa, och polisen har fått särskilt tillstånd att använda bussen. Och förutom att tvätta bort målarfärgen, kommer man även att skylta bättre för att det ska framgå att det inte rör sig om en riktig olycksplats.
– Vi åkte upp tidigare i dag för att få en bild av hur det ser ut. Och absolut, bättre skyltning behövs, säger Marianne Lindow.

Förutom bussen, använder polisen låtsaslägenheter för att öva inför olika scenarion. Dessa har byggts upp inom något av polisens olika träningsområden.
– Vi tränar ju inte på hur, utan varför vi ska agera på ett visst sätt. Bussdörren skulle kunna vara en vanlig dörr, sa Fredrika Jaktgren, vid polisen i Väst, till Göteborg Direkt tidigare i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.