Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tuff arbetsmiljö. "Nu är det plötsligt normalt med tio personer som väntar inläggning utan att det finns platser. Men det ska det inte vara", säger akutsjuksköterskan Solveig Kowalsky. Här med kollegan Erica Deflon.

"Nu ropar vi på hjälp"

Förutsättningarna för att göra ett bra jobb på akuten blir bara sämre och sämre. Nu måste en förändring till – snabbt, säger sjuksköterskorna Solveig Kowalski och Erica Deflon.

Som natt och dag. Så beskriver Solveig Kowalski sin arbetssituation på akuten i dag jämfört med när hon började för snart tretton år sedan. 

– Förutsättningarna för både personal och patienter har blivit mycket sämre. Bara fem år tillbaka fanns det platser för alla patienter. Om någon inte fick plats var det något man pratade om länge, säger hon. 

LÄS MER: Sjuksköterskor flyr Sahlgrenska

Även om det kan vara stillsamt i omgångar menar hon att det behövs marginaler för att vara beredd när lugnet förbyts till kaos. Marginaler som inte finns i dagsläget. 

– Det kan vara skottskadade och trafikolyckor som kommer samtidigt. Då försvinner personalen. Det finns ingen kvar för att ta hand om de som ligger i korridorerna, säger hon.

"Patienter blir sjukare"

Enligt Solveig Kowalski kan patienter bli kvar i korridorerna i flera dygn. Under den perioden kan inte personalen uppfylla ens deras mest basala behov.

– Ligger man i korridoren med ljus i ögonen i tre dygn får man ingen vila. Man får heller inte mat eller omsorg. I vissa fall tror jag att man blir mer sjuk än frisk av att ligga hos oss.

LÄS MER: "Så glad att jag inte är kvar"

Kollegan Erica Deflon har jobbat på akuten i ett och ett halvt år. Under den tiden har även hon upplevt hur situationen stadigt blivit tuffare.

– Det finns dagar när det är jättestressigt och det är patienter överallt på grund av att de inte kommer in på en avdelning. Själv kommer man till jobbet ibland med stor oro för att man inte vet om vi kommer vara bemannade nog. 

I grunden tycker hon att det är en stimulerande arbetsplats att vara på, men grundnivån för hur slitsamma dagarna kan vara har höjts. Det som tidigare var extremt är nu normalt. 

– Det har varit ett högt inflöde hela tiden. Det blir ett manbortfall så fort det kommer in svårt skadade patienter. Då kan man bli väldigt ensam på golvet med alla de dåliga patienterna som väntar på bedömning.

Viktig åtgärd

Att Arbetsmiljöverket nu har gjort en inspektion ser hon som absolut nödvändigt. 

– Ja, eftersom vi inte ser att det vänder. Det här är inget säsongsproblem. Så här har det varit länge. Vi gör så gott vi kan, men man kan inte göra så mycket om inte grundorsaken åtgärdas – det är att öppna fler vårdplatser. 

– Det behövs en akut förändring. Annars hade inte facket drivit det så hårt som de gör nu. Nu ropar vi på hjälp. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.