Nu rivs klassiska husen vid Järntorget

Sedan mitten på 1800-talet har husen utmed Järntorgsgatan varit en del av Göteborgs fasad. Men nu har rivningsarbetet börjat i kvarteret Röda bryggan för att ge plats åt lägenheter och nya lokaler.
– Den här platsen kommer få ett jättelyft, säger Anna Henriksson, VD för Sverigehuset.

ANNONS
|

Rivningsarbetet i kvarteret Röda bryggan i Pusterviksområdet har nu startat. Fasaden utmed Järntorgsgatan som länge varit täckt av affischer blir sakta men säkert mindre.

I framtiden ska 130 nya lägenheter och 2300 kvadratmeter lokaler för butiker och andra verksamheter rymmas i kvarteret där Brogatan och Järntorgsgatan möts utmed Rosenlundskanalen.

– Vi har verkligen satsat på att gestalta ett fint kvarter som är anpassat till omgivningen, säger Anna Henriksson, vd för Sverigehuset.

LÄS MER:Här är nya kvarteret som ska byggas vid Pusterviksområdet

Kvarteret tillhör de mer anrika i Göteborg och planerna har därför mött visst motstånd även om området är eftersatt.

Nytt och gammalt. Såhär kan byggnaderna i hörnet Brogatan och Järntorgsgatan se ut i framtiden.
Nytt och gammalt. Såhär kan byggnaderna i hörnet Brogatan och Järntorgsgatan se ut i framtiden. Bild: Semrén & Månsson

Namninsamling mot rivningsplanerna

2017 startade arkitekterna Ola Nylander och Johan Linton en namninsamling mot rivningsplanerna.

ANNONS

– Det är sorgligt. Det är ett historiskt landmärke, helt unika hus som det inte finns så många kvar av i stan, som kommer att försvinna, säger Ola Nylander, professor i bostadsarkitektur vid Chalmers, när han hör att rivningsarbetet har börjat.

LÄS MER: Protester mot rivningen av kvarteret Röda Bryggan

LÄS MER: Riv inte kvarteret Röda bryggan vid Pustervik!

Röda bryggan började byggas på 1860-talet och fick sitt namn från att tegel lastades och lossades i hamnen vid området. De fyra husen i det trekantiga kvarterets västra del är de enda bevarade från den första kvartersutbyggnaden utanför Vallgraven som startade efter att Göteborgs försvarsvallar revs i början på 1800-talet.

För att göra plats för nya och högre hus ska tre av husen rivas. Området är ett så kallat riksintresse för kulturmiljö, men länsstyrelsen har gett planerna grönt ljus då rivningen inte anses innebära påtaglig skada på riksintresset.

Byggdes på mitten av 1800-talet

Husen har genomgått stora förändringar både invändigt och på utsidan. De klassiska gula tegelfasaderna har täckts med puts, våningar har lagts till och ornament har ”hyvlats” bort.

– Det har varit sönderrenoverat och påbyggt i omgångar så det finns inget gammalt kvar där att bevara, säger Anna Henriksson, vd för Sverigehuset.

ANNONS

Det fjärde huset, Brogatan 2, som byggdes redan 1859 kommer dock sparas och restaureras. På adressen finns den klassiska tegelfasaden kvar och byggnaden anses ha högt kulturvärde. Bland annat höll skräddaren och socialdemokratiske agitatorn August Palm ett av sina tidiga framträdanden på adressen år 1882. I framtiden ska huset fyllas med town house-liknande bostäder.

Rivningsarbetet väntas bli färdigt i mitten av september och framåt årsskiftet är förhoppningen att nybyggnationen kan börja. Tanken är att de husen, som ska bli fem till åtta våningar, ska trappas av mot det gamla tvåvåningshuset och ner mot kanalen.

– Mycket nyproduktion får kritik för att det ”byggs lådor”. Här har vi verkligen hittat något som smälter in gestaltningsmässigt i kulturmiljön. Det kommer bli ett jättelyft i ett område där det egentligen inte finns några bostäder alls idag, säger Anna Henriksson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS