Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionens biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd vid en pressträff tidigare i år. T h hälso- och sjukhusdirektör Ann Söderström. Bild: Olof Ohlsson
Regionens biträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd vid en pressträff tidigare i år. T h hälso- och sjukhusdirektör Ann Söderström. Bild: Olof Ohlsson

Nu råder familjekarantän i Västra Götaland

På onsdagen infördes så kallad familjekarantän i Västra Götaland. Om någon blir covidsjuk uppmanas alla i hushållet att stanna hemma från jobb eller gymnasieskola i sju dagar.

Samma riktlinjer finns sedan tidigare i bland annat Stockholms, Uppsala och Jönköpings län.

Bakgrunden är att smittspridningen ökar även i Västra Götaland

– Vi skruvar till de allmänna råden eftersom smittspridning främst sker bland nära kontakter, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare, till Borås Tidning.

Han ogillar dock att åtgärden kallas familjekarantän och talar i stället om ”förhållningsregler till hushållskontakter”. De berörda personerna behöver inte sitta inomhus hela tiden – de får vistas utomhus om de vill, men ska hålla distans till andra människor.

I riktlinjerna ingår också att de som har covid-19 i hushållet inte ska åka med taxi eller kollektivtrafik, samt bara gå och handla om de måste och inte har symptom.

De som tvingas stanna hemma från jobbet, och inte har möjlighet att arbeta hemifrån, kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Barn i förskola och grundskola är undantagna. Enligt myndigheterna är det viktigt att barnen får sin undervisning och det är dessutom mindre risk att de smittar andra.

Peter Ulleryd tror att de flesta kommer att följa de nya reglerna.

– Vår erfarenhet är att de som har smittat ner sina arbetskamrater blir inte så populära på jobbet. Och samma sak kan ju inträffa även om man är hushållskontakt till någon som är primärt smittad, säger han till Borås Tidning.

Smittbärarpenning

Betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra.

Uppgår till knappt 80 procent av lönen, högst 804 kronor per dag.

Det krävs ett läkarintyg som styrker att du inte kan vara på arbetet.

Källa: Försäkringskassan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.