Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu kommer Perseiderna – och här kan du se dem

Nu är det dags att ta med sig kaffetermosen ut och blicka upp mot kvällsskyarna. Nu drar nämligen meteorregnet Perseiderna förbi. – Jag kan lova att det är en fantastisk upplevelse, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet

Texten börjar under tv-inslaget

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Det är inte helt tomt i rymden – nej, långt ifrån. Förutom planeterna snurrar även stenbumlingar och kometer runt solen. När kometen Swift-Tuttle drog förbi solen, lämnade den kvar ett dammstråk efter sig, förklarar Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

– När en komet far runt solen tappar den också en del material, likt en kärra med hö som tappar saker bakom sig, säger hon.

Det är när jorden, som går i sin egen bana runt solen, korsar dammstråket som vi blir bjudna på ett spektakel. Perseiderna. Och som det förefaller sig är den tiden nu.

Perseiderna

Redan från och med tisdagen till och med tisdag nästa vecka kan man få syn på den meteorskur som nalkas. Men kulmen nås på lördag. Perseiderna syns på himlen som hundratals stjärnfall, en svärm av glödande streck på natthimlen.

– Även fast det inte är som ett fyrverkeri så kan jag lova att det är en fantastisk upplevelse. Det är en cool naturupplevelse. Man ser en och tänker "wow" och väntar på att få se nästa, säger Maria Sundin.

Ju mörkare himmel, desto bättre, förklarar hon. Det betyder att möjligheterna inte är optimala inne i en stad som Göteborg. Men man behöver inte komma långt ut för att man ska se dem. Själv bor hon i ett område i utkanten av staden, och där går det utmärkt att skåda Perseidernas strålglans.

– Man kan se det i Göteborg. Men det absolut bästa är om man kan komma ut till en väldigt mörk plats utan gatubelysning, säger Maria Sundin.
 

Mörkerseende

För att få ut det mesta av Perseiderna gäller det att ha tålamod, berättar Maria Sundin. Det tar en stund för ögonen att anpassa sig. Och man ska inte titta på telefonen.

– Det ska man inte göra, för då förstör man sitt mörkerseende. Utan man ska gå ut, minst en kvart, gärna en timme, ta med något att dricka och äta eller någonting, säger hon.

Men det gäller också att ha en smula tur. Är det molnigt kan man ingenting se. Då är det bättre att pricka in en av de andra dagarna, menar Maria Sundin.

 

Döpt efter grekisk hjälte

En fördel med Perseiderna, till skillnad från andra himlafenomen, är att meteorskuren i stort sett kommer att falla över hela himlavalvet. Men om man är noggrann ska man ta fram stjärnkartan och spana i riktning mot stjärnbilden Perseus – där strålar det som mest, därav namnet, berättar Maria Sundin.

– Så får man önska sig något varje gång man ser ett stjärnfall, så det är ytterligare en anledning att gå ut och kika, säger hon.

Det gäller att blicka upp mot himlen de kommande dagarna – framför allt under lördagen då det kommer att synas som mest. Man kan med enkelhet få se 100 stjärnfall på en timma.

– Det kan bli många önskningar!
 

Träffar dig inte i huvudet

En liten nackdel är månen, som nyss varit full. När Perseiderna regnar är månen ungefär halvfull – och dess ljus kan störa i blickfånget. Men det borde inte vara något större problem, förklarar Maria Sundin – och hon vill spräcka en gammal myt.

– Man kallar det för stjärnfall, men det har ingenting med stjärnor att göra egentligen. Men det ser ut som små glödstreck på himlen, säger hon.

I stället är det gruskorn, små bitar av kometen som farit förbi solen, som kommer att orsaka ljusregnet i veckan. Varje år då jorden passerar dammstråket återkommer det. Men risken för att någon ska träffa dig är minimal.

–De flesta av dessa är väldigt små. Självklart händer det att det blir ett litet nedslag emellanåt.

Hon minns meteoriten som passerade över Ryssland för fyra år sedan, som krossade rutor och orsakade olika typer av samhällsstörningar. Men det är ingen risk för det nu, menar hon.

– Det är inga stora stenbumlingar här, det är bara grusrester från en komet, säger Maria Sundin och fortsätter: 

– Den här gången är det bara att titta upp på det vackra himlavalvet och njuta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.