Nu kommer mörkret – och kylan

Nu blir nätterna längre än dagarna. Och som en direkt följd av stormen Knud sjunker temperaturerna över hela Sverige. I Göteborg väntas både kyla, regn och blåst de kommande dagarna.

ANNONS
|

Är det höst eller sommar? Det beror på vem du frågar. Årets höstdagjämning inföll natten till söndagen. Det innebär att natten är nästan lika lång som dagen överallt på jordytan, men också att dagarna från och med nu blir kortare.

– Egentligen vänder det ju redan vid midsommar. Men nu går det som allra snabbast. Och så här kommer det att fortsätta fram till jul och vintersolståndet, då det vänder igen och vi går mot ljusare dagar, förklarar meteorologen Christoffer Hallgren på Foreca.

Men höst är det inte än, enligt honom. Meteorologisk höst konstateras när vi haft en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader, fem dagar i sträck. Och där är vi inte än.

ANNONS

Kallare temperaturer

– Det är sommar fortfarande, även om det kan kännas märkligt. I Göteborg brukar den meteorologiska hösten inträffa första veckan i oktober. I hela Sverige råder det fortfarande sommar förutom i Norrland där man kunnat konstatera hösttemperaturer, säger Christoffer Hallgren.

Oavsett så går vi mot kallare temperaturer. Dessa förklaras som en direkt följd av stormen Knud som gjort att vindarna nu blivit nordligare. I veckan har vi som högst 10 till 12 grader att vänta i Göteborg. Men också regn och blåst.

– Under måndagen får vi övervägande soligt väder och på tisdag väntas halvklart. På onsdag drar ett rejält regnområde in och det kommer att blåsa upp ordentligt. Det finns risk för hårda vindbyar. Så här kommer vädret att fortsätta. Vi är fast i ett ostadigt väder med kall luft men också chans till sol stundtals.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS