Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs semla med inspiration från gatuköket.

Nu kommer Göteborgs motdrag till semmelwrapen

Semmelwrapen från Stockholm tog Sverige med storm. Nu kommer Göteborgs motdrag: segelbåtar och halv special-semlor. – Det är bara för att visa att vi är bättre än Stockholm, säger bageri- och konditorieleven Catharie Grund, 17, med ett leende.

Det luktar nybakat bröd i bageriet på Ester Mosessons restaurang- och livsmedelsprogram. På ett bord ligger en av skapelserna som kommit till som en respons på semmelwrapen.

– Det är segelbåtar som några elever kommit på. Elever har alltid olika idéer, vare sig det handlar om lockets utformning eller något som är helt annorlunda, säger Börje Carlsson, lärare på bageri- och konditoriinriktningen.

Matilda Hén, 18, är en av hjärnorna bakom segelbåtssemlan. Hon förklarar att hamnen är Göteborgs stolthet. Med hjälp av lite lokalpatriotism, klassiska glassbåtar som inspiration och mazarinformar, kom segelbåtssemlan till.

Inga semlor året runt

Läraren Börje Carlsson förstår uppståndelsen som semmelwrapen skapat och säger att folk är för traditionella ibland. På många sätt är han likadan.

– Jag tycker inte att man ska göra semlor året runt, inte före jul och inte efter påsk. Men vi tycker om produktförnyelse och allt snack om bakverk, säger han, och kallar sedan på några andraårselever. Det är dags för det andra motdraget. Den här gången kommer inspirationen från Göteborgs gatukök och klassikern halv special.

Små korvbröd är redan gräddade. Röd karamellfärg blandas ner i mandelmassan så att den får samma färg som en varmkorv. Eleverna rullar sedan mandelmassan till korvar som läggs i de små uppskurna korvbröden.

x Läs också: Semmelwrapen är här

Sara Zidén, 17, är en av eleverna som förbereder halv special-semlan. Hon säger att det gamla bakverket, precis som alla traditioner, går att utveckla. Som exempel nämns julafton, där vissa skippar det klassiska firandet och i stället äter pizza.

Inte imponerad av semmelwrapen

Däremot är hon inte imponerad av semmelwrapen från Stockholm:

– Det ser ut som en vanlig wrap som de bytt ut innehållet i.

Att en semla som går att äta i farten har kommit till i storstaden Stockholm verkar för henne ganska naturligt:

– Samhället i dag ser ut så. Folk ska med bussen, allt är on the go.

När den röda marsipanen i form av korvar ligger i de små korvbröden återstår bara en sak. Grädde spritsas i en liten bricka och korven läggs ovanpå. Sedan är Göteborgs semla med inspiration från gatuköket klar. Eleverna på bageri- och konditoriinriktningen har skapat halv special-semlan.

Samtidigt erkänner Catharie Grund att Göteborg inte skulle ha en egen version om inte huvudstaden behövde sättas på plats:

– Den skulle inte finnas om inte semmelwrapen fanns.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.