Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu kallas externa konsulter in i arenafrågan

Kommunstyrelsen har nu formellt fattat beslut om att kalla in externa konsulter för se över ekonomin i arenafrågan.
Men att planerna nu skjuts upp med ett halvår möter kraftig kritik från de rödgrönrosa.
– Jag tycker man ska ha klart för sig, det går fortfarande inte att simma eller spela handboll i en utredning, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

På onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att sätta arbete med att ersätta Scandinavium, Valhalla sporthallar, Lisebergshallen och Valhallabadet på paus och kalla in externa konsulter för att göra en analys över ekonomin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En bakomliggande anledning är att projektet väntas kosta minst fyra miljarder, men stadens tjänstemän bedömer att intäktssidan bara hälften så stor.

De externa konsulter ska nu utreda vilka intäktsmöjligheter som finns längs hela stråket mellan Skånegatan, Ullevigatan, Åvägen och Örgrytevägen. I detta ingår även att se över förutsättningar för och kring Ullevi.

Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) menar att de partier (S, M, L, och KD) som ursprungligen gjorde en överenskommelse i arenafrågan fortfarande "står fullt bakom den".

– Det är inget snack om saken. Men det är heller ingen hemlighet att vi efter valet har en helt annan politisk uppställning i staden, säger hon.

LÄS MER: Nytt bakslag i arenafrågan – projektet sätts på paus

Samlar bredare stöd

Efter valet försvagades både S och M i kommunfullmäktige. Att arenafrågan nu pausas i ett halvår i väntan på den externa utredningen ska delvis ses som ett sätt att samla bredare stöd i frågan.

– Jag pratade med Demokraterna och som jag uppfattar det vill de i grunden också ersätta arenorna. Men de har synpunkter, som även vi har, gällande projektets styrning och ekonomi, säger hon.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, instämmer i den beskrivningen.

– Efter valet har vi fått flera nya partier i fullmäktige och då kände vi att det var viktigt att lyssna in vad de hade att tillföra i frågan, säger han.

Från D:s sida menar man att det här blir ett sätt att undvika risken att få ytterligare ett stadsplaneringsprojekt som på sikt visar sig få kraftigt underskott i ekonomin.

– Alldeles för många projekt som inte har kontrollberäknats innan man har tryckt på knappen, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

LÄS MER: Därför kan Skeppsbron kosta Göteborg en miljard kronor för mycket

Rödgrönrosa mycket kritiska

MP och V, som bägge hoppade av förhandlingarna om nya arenor under förra mandatperioden, motsatte sig onsdagens beslut och är mycket kritiska till att projektet nu försenas.

– Lisebergshallen rivs nu. Valhalla faller sönder. Jag tycker det är oansvarigt mot stadens föreningsliv att i det här läget underkänna stadens egna organisation och skjuta på det här beslutet i minst sex månader framåt, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att S, M, L och KD nu själva har börjat inse svagheterna i förslaget.

– Många partier har börjat få kalla fötter nu när de inser konsekvenserna av det här förslaget. När det kommer till de här partierna som har betonginriktad agenda så går det väldigt fort ibland när de har stora ambitioner, säger hon.

Överdrivna risker

Men Axel Josefson menar att den externa utredningen i själva verket inte försenar projektet så mycket som de två oppositionspartierna vill framhäva.

– Vi pratar om ett halvår. Risken att det skulle få effekter är begränsad skulle jag vilja påstå. Det är klart att det är försenat litegrann, men vi avser att ha tempo i projektet, säger han och fortsätter:

– Det är en del arenor som är på fallrepet och vi behöver ersätta dem. Men för att göra det så måste vi kompromissa och få bredare stöd för projekten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.