Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tre nya busslinjer införs i Göteborg. Bilden är en arkivbild. Bild: Axel Noren

Nu införs flera nya busslinjer i Göteborg

Västtrafik byter tidtabell på söndag. I samband med detta införs tre helt nya busslinjer i Göteborg.
– Vi har sett ett behov över att vi behöver öka trafiken och få fler direktlinjer, säger Jarl Samuelsson vid Västtrafiks affärsenhet.

Enligt Västtrafik har resandet med kollektivtrafik ökat med fem procent sedan årsskiftet, jämfört med samma period förra året. I samband med att vintertidtabellen börjar gälla den 9 december införs därför tre nya busslinjer i Göteborg.

– Vi har gjort en resandeanalys och intervjuat kunder och då ser vi att vi har det behovet, säger Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet.

LÄS MER: Här är Västtrafiks nya zoner – 70 blir tre

Två av de nya busslinjerna kommer att gå till Volvo i Torslanda för att underlätta pendlingen för människor som arbetar där. Linje 142 kommer att köra mellan Backa och Volvo Torslanda och linje 242 kommer att köra mellan Kungälv och Volvo Torslanda, med ett stopp vid Hjalmar Brantingsplatsen.

– När det gäller linjen från Kungälv så gjorde vi en analys och tittade hur man reste i Kungälv och då såg vi att man ville resa direkt därifrån, säger Jarl Samuelsson.

Den tredje nya busslinjen, linje 69, kommer att köra mellan Gamlestads Torg och Östra sjukhuset.

Trafiken förstärks på flera linjer

Samtidigt kommer trafiken att förstärkas på flera populära linjer, som linje 18, 25, 32, 47 och 178. Linje 99 får även nattrafik.

Västtrafik har ett kundräkningssystem i sina bussar, spårvagnar och tåg som räknar hur många som reser med olika linjer vid olika tider. Enligt Jarl Samuelsson är det ett effektivare sätt, än det manuella som användes tidigare, för att analysera resandet.

– Vi följer det hela tiden. Men ökar trafiken så är det klart att vi måste se över och öka ytterligare linjer, säger han.

LÄS MER: Bakslaget: Efter tre år – fortfarande inget wifi på Västtrafiks fordon

Även färjetrafiken över älven förstärks då Västtrafik sätter in ytterligare en färja mellan Stenpiren och Lindholmen. Det innebär ytterligare två avgångar under rusningstrafik. I stället för åtta blir det tio avgångar i timmen. Fler avgångar blir det även på några av Västtrafiks tågsträckor, bland annat till Alingsås , Skövde och Varberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.