Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Nu hyllas Göteborgspolisen med blommor

På flera ställen hyllar svenska folket polisens arbete efter lastbilsattacken i Stockholm. Under tisdagen syntes blommor pryda en polisbuss även här i Göteborg. – Det är många som vill komma fram och prata om det som har hänt och ge en kram, säger Johanna, polisassistent i Göteborg.

Johanna är polisassistent i Göteborg och har tillsammans med sina kollegor stått på Drottningtorget under tisdagen. Detta som en del i det trygghetsskapande uppdrag polisen fått efter terrordådet i Stockholm. Plötsligt började förbigående komma fram och lägga blommor på polisbussen.

– Det är många som kommer fram och gråter. Det är uppskattat att vi står här tror jag, det är många som har framfört det, säger Johanna, polisassistent i Göteborg.

Tacksamhet

Kort efter attacken i Stockholm sågs bilder spridas på sociala medier av blomtäckta polisbussar i Stockholm. Från flera håll har det rapporterats om poliser som får spontana kramar och tackord. Under tisdagen kunde man alltså se spår av samma bud även här i Göteborg.

– Jag tror att allmänheten har väldigt mycket kärlek att ge till polisen med tanke på det som har hänt, säger Johanna.

Hyllas efter dådet

I fredags skakades Sverige när en kapad lastbil skenade nedför Drottninggatan i Stockholm och tog livet av fyra personer och skadade flera. Efter dådet har polisen hyllats för sina insatser. 

LÄS MER: Nu hyllas polisen av stora och små

Polisens trygghetsarbete efter terrordådet har inneburit att fler poliser står synliga på gator och torg runtom i landet – inte minst i Göteborg.

Vill att folk ska känna sig trygga

Johanna och hennes kollegor stod på Drottningtorget inledningsvis på grund av att en politisk kampanj ägde rum där. Bland annat höll äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner och sjukvårdsminister Gabriel Wikström ett tal.

– Därför har vi stått här och sen så blev vi kvar här och fortsatte med det trygghetsskapande, säger hon.

Har folk bara gått förbi och lagt blommor?

– Ja, det har de. Det känns ju jätteroligt så klart. Det är många som vill komma och prata om det som har hänt och ge en kram, säger hon.

Det trygghetsskapande arbetet kommer förmodligen att fortsätta ett tag till, enligt Peter Adlersson, polisens presstalesperson vid region Väst.

LÄS MER: Så hedrade Göteborgare offren i Stockholm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.