Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

i Majorna oroar sparkraven bibliotekarierna Mattias Larsson och Lena Axelsson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu hotas biblioteken – igen

När Majorna-Linné ska spara 19 miljoner kan kultur- och fritidssektorn få ta en stor smäll. Bland annat ett bibliotek och nyinvigda Stenhuset är i farozonen.

I förra veckan informerades medarbetarna i Majorna-Linné om den ekonomiska krisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det kommer som en chock att ekonomin är så dålig, säger Mattias Larsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Majornas bibliotek.

Ett brev skickades ut till medarbetarna där det står att ”i stort sett hela vår sektor läggs ner”.

– Det enda som i så fall blir kvar är kulturskolan och ett av biblioteken, säger Lena Axelsson, bibliotekarie i Majorna.

Att antingen Majornas eller Linnéstadens bibliotek försvinner ser bibliotekarierna som orimligt, särskilt med tanke på att antalet besökare har ökat sedan Stadsbiblioteket stängdes för renovering.

– Det här kommer att slå hårt mot invånarna. Vi har omkring 1 000 besökare per dag, allt från den lille bebisen till hundraåringen. Att bara ha ett bibliotek för 70 000 personer, det går inte, säger Mattias Larsson.

Enligt Anders Söderberg, sektorchef för kultur och fritid, är brevet som gått ut till personalen ”olyckligt”.

– Tanken är att vi ska spara pengar och att det ska bli så lite kännbart som möjligt för våra brukare. Och många verksamheter i kultur- och fritid sparar inte in så mycket, säger han.

På lördag invigs Stenhuset, en ny verksamhet för unga i före detta Djurgårdsskolan i Majorna. Linda Johannessen, områdeschef för kultur och fritid, har i dagsläget svårt att uttala sig om Stenhusets framtid och hänvisar till nämndens kommande beslut 2 maj.

– Men jag kan säga så här, att det är otroligt kortsiktigt att lägga ner en verksamhet som är så socioekonomiskt lönsam. Och det är dessutom svårt att få ekonomisk effekt i år på att lägga ner oss, säger Linda Johannessen

På tisdag, 24 april, har folk i Majorna-Linné möjlighet att träffa politikerna på Linnéstadens bibliotek på Tredje Långgatan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.