i Majorna oroar sparkraven bibliotekarierna Mattias Larsson och Lena Axelsson.
i Majorna oroar sparkraven bibliotekarierna Mattias Larsson och Lena Axelsson.

Nu hotas biblioteken – igen

ANNONS
|

I förra veckan informerades medarbetarna i Majorna-Linné om den ekonomiska krisen.

– Det kommer som en chock att ekonomin är så dålig, säger Mattias Larsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Majornas bibliotek.

Ett brev skickades ut till medarbetarna där det står att ”i stort sett hela vår sektor läggs ner”.

– Det enda som i så fall blir kvar är kulturskolan och ett av biblioteken, säger Lena Axelsson, bibliotekarie i Majorna.

Att antingen Majornas eller Linnéstadens bibliotek försvinner ser bibliotekarierna som orimligt, särskilt med tanke på att antalet besökare har ökat sedan Stadsbiblioteket stängdes för renovering.

– Det här kommer att slå hårt mot invånarna. Vi har omkring 1000 besökare per dag, allt från den lille bebisen till hundraåringen. Att bara ha ett bibliotek för 70 000 personer, det går inte, säger Mattias Larsson.

ANNONS

Enligt Anders Söderberg, sektorchef för kultur och fritid, är brevet som gått ut till personalen ”olyckligt”.

– Tanken är att vi ska spara pengar och att det ska bli så lite kännbart som möjligt för våra brukare. Och många verksamheter i kultur- och fritid sparar inte in så mycket, säger han.

På lördag invigs Stenhuset, en ny verksamhet för unga i före detta Djurgårdsskolan i Majorna. Linda Johannessen, områdeschef för kultur och fritid, har i dagsläget svårt att uttala sig om Stenhusets framtid och hänvisar till nämndens kommande beslut 2 maj.

– Men jag kan säga så här, att det är otroligt kortsiktigt att lägga ner en verksamhet som är så socioekonomiskt lönsam. Och det är dessutom svårt att få ekonomisk effekt i år på att lägga ner oss, säger Linda Johannessen

På tisdag, 24 april, har folk i Majorna-Linné möjlighet att träffa politikerna på Linnéstadens bibliotek på Tredje Långgatan.

I början av veckan blev den negativa prognosen för 2012 i stadsdelen Majorna-Linné klar. Siffran landade på minus 19 miljoner kronor.

Stadsdelsdirektören Linda Nygren har beskrivit situationen som ”ett allvarligt läge” som kommer att påverka alla sektorer och verksamheter.

Stadsdelen måste nu vidta åtgärder som väntas påverka mellan 100 och 150 medarbetare. Sektorn med kultur, fritid, måltid och service har 41 årsarbetare.

På tisdag, 24 april, har folk i Majorna-Linné möjlighet att träffa politikerna på Linnéstadens bibliotek på Tredje Långgatan.

Tidigast 24 april kommer det att finnas ett tjänsteutlåtande. Detta kommer nämnden att ta ställning till 2 maj, vid ett möte som är öppet för alla.

Åtgärderna som beslutas kommer att träda i kraft 1 september i år.

ANNONS