Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nu har tuppen klivit ner från Masthuggskyrkan

Under onsdagen fick Masthuggskyrkan ett nytt, något avhugget utseende. Den högt belägna spiran har nämligen plockats ner för ett ansiktslyft. Men att få ner det gigantiska korset med tuppen högst upp från över 60 meters höjd visade sig vara en större utmaning än man hade trott.

Högt upp i Masthuggskyrkans 62 meter höga torn sitter byggnadens spira. Det är ett sju meter högt kors som avslutas med en torntupp gjord i koppar.

I 100 år har den suttit 127 meter över havet och blickat ner över Göteborg. Men nu ska den tas ner. Inte för gott dock – den ska bara renoveras till sin forna glans.

– Det här är en signaturbyggnad för Göteborg och det ligger på oss som församling att vårda byggnaden, säger Marika Palmdahl, församlingsherde.

LÄS MER: Kapellets hemliga konstskatter avslöjas under Allhelgonahelgen

Spiran och dess tupp må ha Göteborgs bästa läge och utsikt, men det innebär också att den är utsatt för vind och regn.

– Nu har det blivit rostangrepp på tornspiran och på de fyra små spirorna runt tornet finns det troligtvis också rost och förslitningsskador. Det blåser ju väldigt mycket, säger Marika Palmdahl.

Planen var att få ner spiran under onsdagsförmiddagen men det visade sig var en större utmaning än man hade trott.

De rostiga bultarna fick borras upp av personalen uppe i en över 60 meter hög kran. Efter några slag på den envisa spiran fick man ta till en vinkelslip. Till slut, vid femtiden på eftermiddagen, lossnade äntligen spiran.

LÄS MER: Unika målningar hittade efter branden i kapellet

Renoveringen kostar en halv miljon kronor

Renoveringen av spiran ska kosta runt en halv miljon kronor.

– Det är en stor kostnad men vi måste bevara den här byggnaden så det är alltid ett avvägande för oss. Det är små detaljer med ändå sådana kostnader, säger Marika Palmdahl.

Det finns en budget för att renovera spiran på 700 000 kronor. Marika Palmdahl förklarar att de har sökt ett statligt bidrag för kyrkoantikvarisk ersättning, som skulle täcka halva kostnaden. I en första omgång har de dock fått avslag på ansökan, men ett till försök ska göras.

Spiran kommer att vara borta i ungefär tre veckor.

Tror du folk kommer märka att något saknas?

– Det tror jag. Folk märker alltid så fort något händer kring Masthuggskyrkan, om klockan går fel eller ljuset inte lyser. Då får vi alltid reaktioner.

LÄS MER: Nu öppnar Oscar Fredriks kyrka efter en lång renovering

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.