Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sebastian Walldén, vinnare av Idol 2018, uppträde under onsdagens invigning av West Pride Bild: Stefan Berg

Nu har regnbågsfesten Pride intagit Göteborg

2019 års upplaga av West Pride invigdes under onsdagskvällen med både brandtal för hbtq-rättigheter och uppträdanden av bland annat Idolvinnaren Sebastian Walldén.

Under onsdagskvällen invigdes årets upplaga av West Pride. Fem dagar i regnbågens tecken väntar nu staden, när föreläsningar och workshops blandas med fest och parad.

– Som individer gör vi skillnad, men tillsammans skapar vi förändring, sa Berit Larsson, hbtq-kämpe och invigningstalare under onsdagskvällen.

Nytt för i år

Nytt för i år är att West Pride har ett tema som genomsyrar hela festivalen, faktumet att det är 50 år sedan som Stonewallupproret inträffade i New York uppmärksammas – en händelse som ofta ses som en vändpunkt för hbtq-rörelsen.

– Man kan säga att det är startskottet till nutidens hbtq–rörelse, berättar Emmy Gunterberg Sachs, General manager för West Pride.

En annan nyhet i årets upplaga av festivalen är homofobiterapi, som förklaras som "en självhjälpsterapi i åtta delar". Tanken är att de fyra till åtta minuters långa avsnitten, som finns på Spotify, ska råda bot på fördomar och homo-, bi- och transfobi. Homofobiterapi har tagits fram av West Pride i samarbete med psykologen Ragnar Bern och avsnitten är baserade på kognitiv beteendeterapi (KBT).

Uppträdande av Idolvinnare

Sebastian Walldén, vinnare av Idol 2018 och hemmahörande i Göteborg, var på plats under onsdagens invigning. Han premiärspelade bland annat sin nya singel.

– Jag ville verkligen släppa den nu för att det är Pride month världen över, sa Sebastian Walldén till GP efter spelningen.

Sebastian ska vara hemma i Göteborg under West Pride och tanken är att delta i paraden på lördag, något han har gjort under många år tidigare.

– Vi är inte där vi ska vara än. Det är viktigt för mig att delta i något som är för förbättringens skull, menar han.

Fakta om West Pride

West Pride grundades år 2007, under namnet HBT-festivalen, av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet. Det är Sveriges näst största pridefestival och bedrivs genom ideella krafter, partners och sponsorer. Festivalen pågår i år från onsdag den 12 juni till söndagen den 16 juni.

HÄR hittar du årets festivalprogram.

Sex röster från onsdagens invigning av West Pride 2019

Ann Huber

– Det är viktig att alla känner sig lika mycket värda, menar Ann.

Arne Antman

– Jag är här för att se invigningstalet och titta lite vad de har för tält och vad det är för invånare här, säger Arne.

Niklas Bertilsson

– Paraden är det helt klart bästa, tycker Niklas.

Eliane Pohl och Hanna Rahm

– På privat nivå är det väldigt skönt att få känna att en vecka om året är det här vår mark, berättar Hanna.

Per Gottschalk, Platschef i Pride Park för polisen region Väst

– Det är jätteviktigt att hela samhället deltar och visar vad det är pride står för, säger Per.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.