Nu har årets fest startat

Efter en månads fasta bryts nu den heliga Ramadan. I Göteborgs moské firades avslutet med bön och fest.

ANNONS
|

Nu bryts en månads fasta, och många muslimer har förberett sig på årets fest, eid al-fitr. Under festen samlas familjer, presenter delas ut till barnen och festmåltider dukas upp på bord fyllda av läckerheter.

Festen varar i tre dagar och startade på söndagsmorgonen. I Göteborgs moské på Hisingen var det fullt av glada människor som firade att fastan genomförts.

– Vi delade upp bönestunden som avslutar fastan i tre delar, eftersom det komså mycket folk, säger Mohammad El-Alti, presstalesperson för Göteborgs Moské.

Glädjefylld dag

– Det har varit en fantastisk dag, folk är glada och alla är öppna och givmilda mot varandra. Man är glad att man genomfört fastan, säger Mohammad El-Alti.

ANNONS

Först hölls bönen som bryter fastan i moskén, och sedan var det presentutdelning utanför moskéntill barnen som kommit.

– Ramadan är som en skola, den påminner oss om att man måste ha tålamod för att kunna vara en bra människa. Och den fyller på tron, det är som att ladda batterierna för ett år till av att känna tro, ochatt vara en så bra människa mot andra som man kan, säger Mohammad El-Alti,

"En rejäl frukost"

Efter att fastan brutits med morgonbönen, har många sina egna traditioner med mat och sötsaker.

– Jag brukar ta en rejäl frukost eller brunch någonstans, och ge presenter till barnen. En klassiker som jag brukar äta är "Maamoul". Det är en söt deg gjord på bland annat mannagryn och som fylls med krossade dadlar eller pistaschnötter. Det är en tradition för mig. Många brukar fira på Liseberg, det gjorde jag förra året,men i år är det så dåligt väder tyvärr, säger Mohammad El-Alti.

Feststämning runtom i Göteborg

Göteborgs moské hade även hyrt Barnpalatset i Gamlestaden i Göteborg där de delade ut bakelser och presenter till barn.

– Det är en dag då man är extra öppen mot varandra. En tradition är också att besöka de äldsta i familjen och samlas där. Jag och mina släktingar samlas hos min far idag, säger Mohammad El-Alti.

ANNONS

En fest i tre dagar

Efter att fastan brutits och eid al-fitrs första dag är över fortsätter festen i två dagar till.

– De kommande två dagarna brukar vara lite mer nedtonade. Man ska umgås med sina släktingar och vänner och höra av sig till dem. Men den första dagen är den som är allra störst att fira, säger Mohammad El-Alti.

Ramadan och eid al-fitr

I år inleddes fastemånaden ramadan i gryningen den 27 maj.

Syftet med ramadan är bland annat att de som fastar ska lära sig tålamod och ödmjukhet, och begrunda religionens bud. Under fastemånaden får muslimer inte äta, dricka eller röka under dygnets ljusa timmar. Gravida, barn och äldre är undantagna.

Eid al-fitr, fastebrytandets fest, varar vanligtvis tre eller fyra dagar. Familjer och vänner möts, ger varandra gåvor och äter god mat och särskilda sötsaker.

Muslimer önskar varandra "id mubarak", "välsignad helg".

Källor: TT, NE, immi.se, svenskadagar.se

ANNONS