Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu granskas Qvidings rekordbidrag

Qviding fick ett rekordstort kommunalt bidrag för att bygga sin nya anläggning i Härlanda Park. Nu granskas klubbens redovisning. Bland annat har fotbollsföreningen skickat med en faktura för en kaffemaskin på 165 000 kronor. ​

Måndagen den 27 mars var det tänkt att idrotts- och föreningsnämnden skulle ha godkänt fotbollklubbens slutnota för nya anläggningen vid Härlanda Park. Men ärendet skickades tillbaka till tjänstemännen på idrotts- och föreningsförvaltningen, IOFF, på grund av oklarheter i redovisningen.

– Det är jätteviktigt att det blir rätt, både för Qviding och skattebetalarna, säger David Lega (KD), vice ordförande i nämnden.

Bygget vid Härlanda Park har finansierats med nästan 28 miljoner kronor i kommunalt bidrag, tre miljoner från Allmänna arvsfonden, och ett lån på 7,5 miljon kronor som Göteborgs kommun gått i borgen för med bygget som säkerhet. Vidare har Riksidrottsförbundet bidragit med en halv miljon.

– Det är väldigt mycket pengar till en förening, jag vet inte hur diskussionerna gick när beslutet om Qviding fattades men jag tror inte vi skulle fatta ett sådant beslut idag, säger Bettan Andersson, (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Som jämförelse kan nämnas att 46 föreningar i Göteborgs kommun beviljades investeringsbidrag på totalt sex miljoner kronor under 2016. Året dessförinnan fick 40 föreningar motsvarande bidrag på totalt 5,8 miljoner kronor. Vidare har Qviding monopol på sina fotbollsplaner medan andra klubbar i Göteborg får samsas om tiderna på kommunens 36 fotbollsplaner.

Hittade allvarliga brister

I mars förra året riktade stadsrevisionen kritik mot idrotts- och föreningsnämnden efter att, vid en stickprovkontroll, hittat allvarliga brister i förvaltningens kontroll av bland annat Qvidings bygge.

"Stickprovsgranskningen har visat att återredovisning av utbetalat anläggningsstöd saknas i flera fall ", konstaterar revisionen i sin rapport.

Byggprojektet i Härlanda Park med klubbhus och två fotbollsplaner påbörjades i slutet av 2011 och invigdes i augusti 2013. Stadsrevisionen understryker att en förening efter avslutat projekt ska redovisa en sammanställning av intäkter och kostnader med bifogade fakturor. Stämmer inte intäkter och kostnader överens kan den aktuella föreningen bli återbetalningsskyldig. 

Qviding har exempelvis skickat in fakturor från 2006/2007 för inköp av tvättmaskin och torktumlare från Rabattfynd för 50 000 kronor. Klubben har också bifogat en faktura på en leasingmaskin för underhåll av konstgräs för en halv miljon kronor. Avtalet tecknades 2014, ett år efter att bygget stod klart. IOFF:s förslag var att båda fakturorna skulle godkännas inom ramen för det kommunala anläggningsbidraget.

– Det finns otydligheter i redovisningen som vi behöver få klarhet i, säger Bettan Andersson.
Däremot blev det nej till en leasad kaffemaskin för 165 000 kronor samt gymutrustning. Något som Tomas Gustafsson, före detta klubbchef för Qviding och en av de ansvariga för redovisningen ifrågasätter.

– Att vi ska redovisa hur kommunens bidrag använts är självklart. Men jag förstår inte varför IOFF ska ha synpunkter på om vi köper kaffemaskin eller gymutrustning för klubbens egna sponsorpengar eller klubbens egna lån. Visst, kommunen har gått i borgen för lånet men det är ju klubben som betalar av lånet, säger han.

Förvaltningens rekommendation var också att Qviding skulle få ersättning för ett sponsortapp på 260 000 kronor. En siffra klubben har räknat ut genom att plussa ihop sponsorintäkterna för de fyra åren före bygget och dra ifrån sponsorintäkterna för de tre åren efter byggstarten. Ett tapp som också sammanfaller med att Qviding föll ur superettan.

"Allt är vattentätt"

IOFF anser vidare att Qviding bör få ersättning med 1,85 miljoner för "egen insats" för bland annat styrelse- och projektmöten och målning av nya klubbstugan. Qviding redovisar också räntekostnader med 385 486 kronor från juni 2013 till december 2014, som förvaltningen tycker ska godkännas. Även den tidigare klubbchefens lön ses som bidragsberättigad kostnad under de år bygget pågick.

Samtidigt stämmer Qvidings slutredovisning av bygget till Allmänna arvsfonden och Göteborgs kommun inte överens. Totalkostnaden för bygget redovisas till 36, 2 miljoner hos Allmänna arvsfonden medan den slutar på 38,6 miljoner hos IOFF.

– Jag var inte aktivt delaktig i sammanställningen till AA men däremot i slutrapporten till IOFF. I den senare så har vi gått tillbaka flera år och handgripligen gått igenom faktura för faktura. Vi har lämnat in verifikat för alla kostnader och allt är vattentätt, säger Anders Lidvall, dåvarande ordförande för Qviding.

I slutet av april ska förvaltningen lämna en ny redovisning av notan för Härlanda Park till politikerna i nämnden.

– Jag var inte ordförande då och kan inga detaljer om bygget men välkomnar granskningen. Jag hoppas att vi snart kan lägga detta bakom oss och se framåt, säger Rikard Attling, ordförande i Qviding. 

LÄS OCKSÅ: Kaféet som gick i konkurs

LÄS OCKSÅ: Fusket ännu inte återbetalt
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.