Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lilla Joline och mamma Menka Arsova mötte bland andra en get.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu får barnen klappa djuren igen

Barnens zoo i Slottsskogen öppnade på tisdagen. Och i år får man återigen gå in i en hage och klappa djuren.

Det kyliga vårvädret har inte avskräckt besökarna. Skolklasser är på plats och ett flertal barnvagnar står parkerade vid grindarna in till Barnens zoo i Slottsskogen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi bor i London så vi brukar inte komma hit. Men vi hörde från morföräldrarna att Barnens zoo öppnar i dag, säger Ulrika Andersson som är där med 19 månader gamla dottern Emelie.

Skräckblandad förtjusning

På Barnens zoo finns höns, kaniner, getter och hängbukssvin. En skolklass är inne bland hängbukssvinen, getterna går runt bland de övriga besökarna i sakta mak. Emelie och 16 månader gamla Joline tittar på de stora getterna med skräckblandad förtjusning.

– Ska vi klappa getterna? frågar Jolines mamma Menka Arsova och visar sedan hur man gör.

Efter bara en liten stund har både Joline och Emelie blivit kompisar med getterna, även om Emelie då och då slänger nyfikna blickar bort mot hängbukssvinen i stället.

– Det är verkligen fint här. Det är riktigt kul att komma hit och säga hej till djuren, säger Ulrika Andersson.

"Alltid en höjdpunkt"

2011 och 2010 fick man stå utanför grindarna och titta in på djuren. Sparkrav gjorde att det inte fanns pengar till att ha tillräckligt med personal på plats. Redan 2010 var diskussionen om att öppna grindarna på tapeten, och nu är det alltså äntligen fritt fram att röra sig bland djuren igen. Något som många uppskattar.

– Man var ju här med skolan och klappade djuren när man själv var liten. Det var alltid en höjdpunkt. Nu måste de små få uppleva samma sak, säger Menka Arsova.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.