Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/1

Nu drar skolvalet igång

Från och med idag drar skolvalet inför hösten 2021 igång för drygt 10 000 barn i Göteborg. Fjolårets skolval har kommit att beskrivits som ett haveri, och inför i år har en rad förändringar gjorts.
– Men det är viktigt att förstå att alla elever inte kommer kunna få en plats i den skolenhet de helst vill gå i, säger Malin Vangstad som är tillförordnad enhetschef för myndighetsutövning i ett pressmeddelande.

Med start på fredagen kan vårdnadshavare önska var deras barn ska gå i skola till hösten.

Det gäller de runt 10 400 barn som ska börja förskoleklass, eller behöver byta skolenhet, mellan exempelvis mellan- och högstadium, för att fortsätta i grundskolan.

LÄS MER: Så görs skolvalet och skolan om i Göteborg

LÄS MER: Därför bröt tjänstemännen mot reglerna vid skolvalet

Önskemålen blir utgångspunkt när eleverna sedan placeras ut.

– Men det är viktigt att förstå att alla elever inte kommer kunna få en plats i den skolenhet de helst vill gå i. Även om det finns plats för alla elever i någon av våra skolenheter, så är det ibland fler som önskar en viss skolenhet än vad det finns lediga platser där, säger Malin Vangstad som är tillförordnad enhetschef för myndighetsutövning i ett pressmeddelande.

Hård kritik

Protesterna efter fjolårets skolval var stora och rekordmånga överklagade placeringarna. Och fortfarande pågår överklagandeprocesser där föräldrar kämpar för att deras barn ska få plats på en annan skola.

Sedan dess har flera granskningar av vad som gick fel gjorts, och skolvalet organiserats om.

Det handlar exempelvis om att det ska vara tydligare var eleverna kan få en skolplats och att färre elever behöver göra om sina skolval mellan exempelvis låg- och mellanstadiet, eftersom skolenheter slås ihop.

Nytt för nästa år är att det går att knappa in bostadsadressen för att se vilka skolor som ligger närmast hemmet, och alltså vilka skolor eleven kan få en plats på om hen inte aktivt väljer en annan skola, längre bort.

Här är några av de andra förändringarna inför i år:

  • Stärkt närhetsgaranti

Högstadieelever får rätt till en skolplats något närmre hemmet, inom maximalt sex kilometers skolväg, istället för åtta.

Eleverna från förskoleklass till årskurs sex garanteras också en plats på en av de fyra närmsta skolenheterna, medan högstadieeleverna får en plats på en av de fem närmsta.

  • Skolväg istället för fågelväg

I skolvalet förra året matades felaktigt fågelvägen in i datasystemet som användes när skolplatserna fördelades och elever slussades mellan stadsdelar utan hänsyn till berg, motorvägar, skog eller vattendrag, som låg mellan hemmet och skolan. Nu är det den faktiska skolvägen som räknas.

  • Nyanlända bort som kategori

Tanken var att använda kriteriet för nyanlända, som urvalsgrund, för att motverka segregationen. Men i slutändan fick bara tre elever skolplats utifrån just den här kategorin.

Nu kommer nyanlända tas bort som urvalskriterium.

Skolvalet 2021/2022

• Vårdnadshavare kan önska skola 15 januari-15 februari.

• Ungefär 10 400 barn/elever ska börja förskoleklass eller ny skolenhet till hösten och kan önska skola i det här skedet.

• Besluten skickas ut i slutet av mars.

Källa: Grundskoleförvaltningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.