Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Nu byggs tillfälliga ”all inclusive"-bostäder i Frihamnen

Nu pågår bygget av de 800 temporära bostäder som blir först ut i bygget av nya Frihamnen. De första modulerna från Litauen har nu satts på plats.
– Det blir all inclusive med väldigt hög standard, säger Mats Svensson, vd för Svenska Hem.

GP rapporterade för ungefär ett år sedan att kommunala Älvstranden Utveckling tecknat arrendeavtal med byggföretagen Tempohousing Scandinavia och Brofred Bygg och Entreprenad om att bygga tillfälliga bostäder i Frihamnen. Det handlar om temporära modulhus som kan stå 15 år på platsen som längst. Brofred Bygg och Entreprenad är en del av Svenska Hem-koncernen.

LÄS MER: 800 lägenheter i Frihamnen byggs i vår

I fredags placerades de första modulerna på platsen.

– Vi har nu lyft upp de sex första lägenheterna. Så en huskropp är gjord. Det står fortfarande byggnadsställningar runt men själva montaget är gjort, säger Mats Svensson.

Svenska Hem ska bygga hälften av lägenheterna. Konceptet bygger på vad Mats Svensson kallar en ”all-inclusive-lösning” där allt från el, wifi, luftkonditionering till möbler, inredning och bestick ingår.

– Vi har valt att skapa en unik produkt som inte finns någon annanstans. Därför kommer vi att producera de här studiorna med väldigt hög standard, säger Mats Svensson.

Den mindre varianten av lägenheterna kostar 6950 kronor i månaden för 27 kvadrat. Samtidigt, eftersom det handlar om temporära bostäder, så kommer lägenheterna generera hyresintäkter i 15 år som mest. Tempohousing Scandinavia och Brofred Bygg gör tillsammans en miljardinvestering i bygget av lägenheterna.

Kommer ni kunna få ekonomi i det här?

– Affären går ihop över 15 år men det är inga jättevinster, säger Mats Svensson.

De temporära bostäderna, som byggs på Kvillepiren, Frihamnens inre pir, hamnar alldeles bredvid Jubileumsbadet, allmänna badet och bastun. Trots de förseningar som planerna i Frihamnen dragits – och fortfarande dras – med, är Mats Svensson mycket entusiastisk över projektet.

– Vi tycker detta är ett fantastiskt projekt och vi vill tacka Göteborg och Älvstranden Utveckling för att vi har möjlighet att bygga där. Det är mitt i stan med utsikt över vattnet. Jag tycker inte det kan bli bättre.

LÄS MER: Frihamnen skulle lösa stadens alla problem – därför sprack planerna

De 800 bostäderna i Frihamnen är en del av ett mycket större arbete med att utveckla området. Men arbetet med de gamla pirarna har kantats av problem och bakslag. För drygt ett och ett halvt år sedan stod det klart att staden och Älvstranden Utveckling behövde göra ett omtag. Sedan dess har inte så mycket hänt i planarbetet. Men om några veckor förväntas planerna tas upp i byggnadsnämnden igen. Det är en glädjande utveckling, enligt Annette Vejen Tellevi, arkitekt på Älvstranden Utveckling.

– Det är jätteroligt att det händer saker. Det har varit en lång paus så kul att det drar igång med byggandet. Men inte bara det utan också att det planmässigt drar igång.

Hur kommer området påverkas av att de här 800 bostäderna kommer på plats?

– Plötsligt så kommer det bli liv i Frihamnen på ett annat sätt en tidigare. Det har en jättestor betydelse. Området är stort och lite isolerat. Det kommer avhjälpas med det här projektet. De 800 bostäderna är en början, säger Annette Vejen Tellevi.

Om två veckor förväntas byggnadsnämnden fatta beslut om uppdrag för uppdatering av planprogrammet för Frihamnen. Ärendet var uppe redan under nämndens förra sammanträde men bordlades då.

LÄS MER: Planerna för Älvstaden under lupp i Nordstan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.