Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder. Bild: Patrick Sörquist, Google maps
Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder. Bild: Patrick Sörquist, Google maps

Nu backar de om hyreshöjning – efter protester

Kommunala Familjebostäder ville höja hyrorna med uppåt 40 procent – men tvingas delvis backa efter protester från de boende.
– Vi har fått samtal från hyresgäster som tyckte att höjningen blev alldeles för hög, säger Katrin Amgarth på Familjebostäder.

Det är boende på Spannlandsgatan i Högsbo som fått det kommunala bolaget att tänka om, vilket Hem och hyra rapporterat om.

Renoveringen av 96 lägenheter, vilken hyresgästerna inte haft möjlighet att välja bort, medförde att Familjebostäder ville höja hyrorna med i snitt 36 procent. Höjningen hade förhandlats fram med Hyresgästföreningen och man hade haft både samtal och samråd med de boende.

Trots det tvingas det kommunala bolaget nu skruva ned siffran.

– Under sommaren har vi fått signaler och samtal från hyresgäster som tyckte att höjningen blev alldeles för hög. För oss är det viktigt att ha nöjda hyresgäster, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

LÄS MER: Protester mot kommunens bytesaffär: "Var ska vi bo?"

"Vinstkrav från vår koncern"

Är det rimligt att som kommunalt bolag vilja höja hyrorna så kraftigt?

– Från vårt perspektiv, med en fastighet som har ett så pass stort behov, ser vi att det här behöver göras. Vi behöver ta hand om våra hus för att de ska kunna leva länge framöver. Det är det vi har utgått från när vi har förhandlat hyran och det har också varit helt okej för Hyresgästföreningen, vi har inte varit ensamma om bedömningen att åtgärderna bör generera den höjningen.

– Sen har vi också vinstkrav från vår koncern, Förvaltnings AB Framtiden, som vi behöver följa för att ha råd med andra underhållsprojekt och nyproduktion.

Bland annat kommer badrummen, som är från tidigt 60-tal och har höga kostnader för läckage enligt Familjebostäder, att renoveras. Därutöver handlar det om exempelvis tak, fasader, fönster och balkonger.

– Vi kommer också att se över elinstallationer, ventilation och trygghet med förråd och nya lås. Sen ska vi även fräscha upp trapphus och utemiljöer, säger Katrin Amgarth.

Åtta av tio protesterade

Efter att åtta av tio hyresgäster skrivit på ett upprop i protest mot höjningen landar den nu istället på i snitt 29 procent.

Det är fortfarande en höjning med nästan en tredjedel – hur ser du på det?

– Jag vill egentligen inte tycka så mycket om det, jag hoppas att våra hyresgäster ska känna sig nöjda. Vi kommer att göra väldigt många bra saker för att det ska bli trevligt och trivsamt både för dem som bor där idag och för de som kommer att flytta in framöver, säger Katrin Amgarth.

Hur hade du själv reagerat om någon ville höja din hyra med 30-40 procent?

– Det är klart att jag säkert hade funderat på varför man ska göra det. Det är ju pengar det handlar om och man har sin privatekonomi att tänka på, jag har full respekt för det.

I den aktuella fastigheten finns alltifrån ettor till fyror. En tvåa på 53 kvadrat har i dagsläget en hyra på cirka 4 500 kronor i månaden. För en fyra på 84 kvadrat får man betala omkring 6 500 kronor.

Hjälper hyresgäster som vill flytta

Katrin Amgarth säger att Familjebostäder hjälper de hyresgäster som eventuellt vill flytta till ett nytt boende.

– Vi jobbar väldigt nära våra hyresgäster när vi gör den här typen av renoveringar. Vi träffar var och en och kollar då också om man vill passa på att bo på något annat sätt. Är man till exempel äldre och ensamstående och tycker att man bor i en för stor lägenhet och vill flytta till något annat i närheten så hjälper vi till med det, säger hon.

För dem som bor i någon av lägenheterna på Spannlandsgatan kommer hyreshöjningen successivt fasas in under en sjuårsperiod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.