Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett rör i taget kommer att stängas när Tingstadstunneln renovering startar i början av april. Bild: Jonas Lindstedt
Ett rör i taget kommer att stängas när Tingstadstunneln renovering startar i början av april. Bild: Jonas Lindstedt

Nu börjar vårens stora trafikarbeten – påfarter stängs

Stora trafikomläggningar väntar Göteborg i vår. Tingstadstunneln ska renoveras och en ny bro byggas över motorvägen. Förberedande åtgärder drar igång redan nu, när Brunnsbomotets påfarter till Tingstads- och Marieholmstunneln stängs av.
– Det kommer att bli längre restider. Det kan man säga med säkerhet, säger Bertil Hallman på Trafikverket.

Från och med måndag 7 mars klockan 04:00 kommer det inte längre att gå att köra mot vare sig Marieholmstunneln eller Tingstadstunneln via Brunnsbomotet. Trafiken får därmed köra på mindre vägar bort till Tingstadsmotet istället.

Avstängningar på måndag morgon föranleds av arbeten i helgen. Då får trafiken på Lundbyleden som färdas österut i stället köra av i Brunnsbomotet och sedan köra på Lundbyleden igen fast åt andra hållet.

– Det är för att kunna göra färdigt, lägga ny asfalt, sätta räcken och måla linjer. Det är arbeten när det måste vara trafikfritt. Från och med måndag morgon är det åter framkomligt, säger Bertil Hallman, utredningsledare på Trafikverket.

Bertil Hallman, utredningsledare på Trafikverket. Bild: Jerry Lövberg
Bertil Hallman, utredningsledare på Trafikverket. Bild: Jerry Lövberg

Kan ersättas med nytt mot

Den trafikomläggning som görs på måndag kommer att bestå under lång tid. Kanske kommer Brunnsbomotet aldrig någonsin mer att användas. För samtidigt som förberedelserna för arbetena i Tingstadstunneln görs finns planer på att ersätta Brunnsbomotet med ett Kvillemot.

– Det kan vara så att man aldrig mer öppnar Brunnsbomotets påfart. Det skulle egentligen ersatts av ett nytt mot i höjd med Biltema vid Backaplan.

Arbetena på måndag är ingen stor omläggning, menar Bertil Hallman, men däremot är det startskottet på de stora omläggningar som väntar i vår, när både Tingstadstunneln ska renoveras och en ny järnvägsbro byggas över E6.

Den 22 april kommer det inte längre att vara möjligt att köra från Tingstadsmotet till Tingstadstunneln. De trafikanter som kommer den vägen kommer istället ledas till Marieholmstunneln. Då kommer Tingstadstunneln vara helt stängd och även E6 ner till Olskroken.

– Den helgen ska man nog inte ut och köra alls, helst, säger Bertil Hallman.

Stora arbeten i tunneln

Arbetet med att renovera Tingstadstunneln drar igång 25 april. Tunneln är sliten och kommer behöva omfattande åtgärder, både invändigt och utvändigt. Dessutom möter inte tunneln, som invigdes 1968, dagens standarder för till exempel dagvattenhantering. Därför kommer ett av de två tunnelrören stängas av åt gången. De arbetena ska vara klara i oktober 2023.

– Jag sitter just nu och räknar på restider. Men klart är att det kommer bli längre restider under högtrafik. Det kan man säga med säkerhet, säger Bertil Hallman.

Så kommer trafiken ledas om från och med måndag morgon. Bild: Trafik Göteborg
Så kommer trafiken ledas om från och med måndag morgon. Bild: Trafik Göteborg

LÄS MER: Så kan Tingstadstunneln se ut i framtiden

LÄS MER: Tingstadstunneln ska totalrenoveras

LÄS MER: Kringlan löser problemen vid Kallebäcksmotet

LÄS MER: Marieholmstunneln är nu i fullt bruk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.