Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu börjar kampen inför avgörandet

Om ett par veckor avgörs S-ledaren Ann-Sofie Hermanssons öde på en extrainsatt kongress. Nu är det upp till parterna att sprida sin bild till ombuden som ska fälla avgörandet.

Det var i söndags som Socialdemokraternas distriktsstyrelse beslutade att de inte längre har förtroende för partiets gruppledare, oppositionsrådet Ann-Sofie Hermansson, eftersom de menar att hon har samarbetssvårigheter, har toppstyrt och inte förankrat politiken i distriktsstyrelsen.

Om inte Ann-Sofie Hermansson avgår självmant avgörs hennes öde den 3 mars, då 237 ombud tar ställning under en extrainsatt kongress. Fram till dess pågår hennes och distriktsstyrelsens arbete med att plantera sina respektive bilder av orsakerna till tumultet som sann.

– Det blir ett intensivt fotarbete fram till kongressen, för att klargöra läget för så många som möjligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Avvisar kritiken

Hon avvisar kritiken från styrelsen om arbetsmiljöproblem och att hon inte skulle ha förankrat politiken ordentligt.

– Jag behöver bemöta och korrigera den rad av lögner och halvsanningar som Anna Johansson och distriktsstyrelsen beskrev igår.

Genom debattinlägg, bloggar och sociala medier kommer hon att göra sitt yttersta för att det hon ser som sanningen kommer fram.

– Jag kommer att dela mitt telefonnummer på sociala medier. Alla ska känna att de kan slå en signal för att få veta vad som händer. Jag förstår att folk har frågor nu, säger Ann-Sofie Hermansson.

"Ett delikat arbete"

Håkan Linnarsson (S), ledamot i distriktsstyrelsen, säger att man hittills har lyckats hålla kritiken internt, men att Ann-Sofie Hermansson, genom att inte avgå, har tvingat fram kritiken i offentligheten.

– Nu blir det en utmaning hur vi ska få ut den här bilden till dem som inte har pratat med kommunalråden som mår dåligt eller som har slutat för att de mår dåligt. Styrelsen har en delikat uppgift, att förmedla den varsamt.

Han säger att ombuden rimligtvis kommer att landa i att de inte har förtroende för Ann-Sofie Hermansson.

– Jag har gott hopp om att våra partimedlemmar som är i den här mycket svåra situationen är kloka och kan respektera och dela vår uppfattning om att kritiken är allvarlig och att förtroendet faktiskt är förbrukat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.