Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Nu börjar förvandlingen av nya Skeppsbron

Efter år av förseningar börjar det hända saker på Skeppsbron. Konsortiet kring AF-gruppen vill bidra till att öka den sociala blandningen bland exklusiva bostadsrätter.Efter år av förseningar börjar det hända saker på Skeppsbron. Konsortiet kring AF-gruppen vill bidra till att öka den sociala blandningen bland exklusiva bostadsrätter.

På en overheadduk syns en volymskiss av den tomt som konsortiet fått markanvisning på. Där det ända sedan Götatunneln blev klar varit en blåsig parkeringsplats ska ett par nya kvarter med mestadels exklusiva bostadsrätter växa fram.

Läs mer: Målet: Inte bara nya bostäder

Men tillsammans med Okidoki arkitekter och byggemenskapen Älvarum jobbar den norska byggjätten AF-gruppen för att få en viss blandning i området.

– Jag tror aldrig jag känt mig så hoppfull som jag gjorde inför den här markanvisningen. Jag kände att det skulle mycket till för att de skulle välja bort det här konceptet, säger Rickard Stark, arkitekt på Okidoki.

Förutom bostadsrätter kommer deras kvarter att rymma åtta bostäder med särskild service och en byggemenskap. Jonas Laring förklarar tankarna bakom Älvarum, som byggemenskapen kallar sig.

– Vi består av vänner och vänners vänner som hade ett stort liv på 70-talet, när det handlade mycket om gemensamheter. Nu har vi passerat kulmen på vår boendekarriär, barnen är utflugna och vi vill krympa våra boenden.

De har resonerat och planerat i tre år. Under den tiden har några personer försvunnit och andra kommit till. Nu är de 20 personer som jobbat fram en gemensam värdegrund och vision som de vill förverkliga. Totalt hoppas gruppen kunna bygga 20-30 lägenheter med "höga ambitioner på gemensamheter" i kvarteret.

– Flera av oss har bott kollektivt och drömmer om att kunna sitta i vardagsrummet till sent på natten utan att någon måste åka hem, säger Anna Hammarén.

AF-gruppen är konsortiets ankaraktör, det vill säga den som driver och möjliggör projektet. Förutom att de ritar husen kommer Okidoki dessutom vara med och bygga i egen regi. Det handlar om ett hus som bland annat ska rymma de åtta BmSS-lägenheterna – och kvarterets paradvåning.

– Tanken är att de ska dela trappuppgång. Det tror vi att det finns en styrka med, säger Martin Nordahl, arkitekt på Okidoki. 

För Älvarum är medlemskapet i konsortiet en förutsättning för att kunna förverkliga drömmarna om att bygga eget på en attraktiv plats. För trots att staden har ambitioner att ge plats åt fler byggemenskaper är företeelsen fortfarande ganska okänd och svår att hitta finansiering till.

En dryg månad har gått sedan de lyckades sälja in sitt koncept till kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB som sköter exploateringen av Skeppsbron. Jonas Skingley konstaterar att mycket arbete återstår före byggstarten, som är planerad till 2020.

– Det är ett svårt koncept på flera sätt, säger han. 

Han syftar dels på de geografiska förutsättningar, men också på ekonomin. 

– Vi går in på ett väldigt högt ingångsvärde. Vi ska investera i ett parkeringsgarage tidigt och vi har förvärvat till ett högt kvadratmeterpris. Det är en utmaning – och samtidigt en fantastisk möjlighet.

Även arkitektoniskt är det här någonting helt annat än det Okidoki gör till vardags. Rickard Stark säger att han känner viss ödmjukhet inför uppgiften.

– Det är ju ett sådant frontläge. Det är ju inte ofta man ritar något sådant – eller, det gör man aldrig för det finns ju inga sådana projekt.

Han säger att det handlar om att ta grepp i den gamla grammatiken i staden och jobba med det som utgångspunkt. Att arkitekturen måste vara hållbar, stadig.

– Fasaderna kommer vara otroligt viktiga. Där får vi inte misslyckas, säger han.

Att Skeppsbron är något speciellt och att folk längtat efter att det ska hända saker har de redan kunnat märka av.

– Det har ringt mäklare från Stockholm. Och det ringer redan folk som vill ställa sig i kö, säger Jonas Skingley.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.