Cecilia Dalman Eek (S) skyller på moderaterna. Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, tillbakavisar kritiken.
Cecilia Dalman Eek (S) skyller på moderaterna. Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, tillbakavisar kritiken.

Nu avgörs striden om Sahlgrenska

Sahlgrenska Universitetssjukhus (SU) kommer göra besparingar på uppåt 260 miljoner under 2016. Socialdemokraterna hävdar att det beror på att man under många år struntat i befolkningsökningen i Göteborg.

ANNONS
|

När man satt budget för vården i länet har man struntat i befolkningsökningen under allt för lång tid, hävdar Socialdemokraterna. Sahlgrenska Universitetssjukhus (SU) tvingas nu minska på personal och vårdplatser.

–De största befolkningsförändringarna sker i Göteborgsområdet och de måste den moderatledda regionledningen ta ansvar för, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande SU.

Läs även: 400 tjänster bort på SU

Åtgärderna som SU tvingas ta 2016 handlar bland annat om 400 färre tjänster, att en BB-mottagning stängs ned samt vissa begränsningar för diabeteshjälpmedel.

Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, tillbakavisar kritiken och menar att den befolkningsökning som Cecilia Dalman Eek pratar om är överdriven och att SU:s problem till viss del handlar om för många rekryteringar 2015.

ANNONS

–Sahlgrenska utökade sin personalstyrka ganska betydande med drygt 360 personer. Det hade man inte riktigt täckning för i sin budget, säger han och fortsätter.

–Det är så att folkökningen ökar i hela länet, inte bara i Göteborg. Är det då rimligt att man ska plocka från NÄL i Trollhättan eller SÄS i Borås för att Göteborg ska ha mer. Även Sahlgrenska ska vara med och dra lasset, säger han.

Vårdförbundet delar också kritiken om att en omfördelning inte skulle lösa några problem i stort då vårdinstanserna i hela regionen har problem med bristande resurser.

–Alla sjukhus har ett jätteproblem med för få vårdplatser och för få sjuksköterskor. Om man bara omfördelar medel så flyttar man bara problemet från en plats till en annan, säger Anne Karin Höglund ordförande för vårdförbundet i Västra Götaland.

Konsekvenserna blir därmed dålig arbetsmiljö, för låga löner, sjukskrivningar och många som tyvärr lämnar yrket, menar Anne Karin Höglund.

Cecilia Dalman Eek menar att det här inte handlar om att ta resurser från de andra sjukhusen utan mer om att man måste hantera det faktum att SU har ett ökat patienttryck som blir större hela tiden.

–Vi står vid gränsen för att garantera patientsäkerhet för vårdgarantin. Jag är förvånad över den misstro som finns mot SU och om inte vi satsar på och tar ansvar för Sahlgrenska så blir det inte bra för någon i regionen.

ANNONS
ANNONS