Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I den här byggnaden, vid Medicinaregatans spårvagnshållplats, kan prover av det nya coronaviruset nu analyseras. Bild: Jonas Lindstedt

Nu analyseras misstänkta fall av coronaviruset i Göteborg

Patienter som misstänks kunna vara smittade av det nya coronaviruset kommer framöver kunna få sina prover analyserade i Göteborg.

Det har varit ett högt tryck på Folkhälsomyndighetens laboratorium i Stockholm sedan utbrottet av det nya coronaviruset, covid-19. Samtliga provtagningar har skett på respektive infektionsmottagning, för att sedan skickas med akuttransport till Stockholm. Så har det fungerat – fram tills nu.

Framöver kommer nämligen åtta andra klinisk mikrobiologiska laboratorier också kunna analysera det nya coronaviruset. Bland annat Sahlgrenska universitetssjukhusets laboratorium i Göteborg, som redan börjat med sina analyser.

LÄS MER: Här är platsen med flest virus i Göteborg

Bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att det för tillfället inte finns någon smittspridning av det nya viruset i Sverige.

Cirka 150 misstänkta fall

Samtidigt ser myndigheten det som sannolikt att utbrottet i Kina kommer fortsätta. På så vis kan också fler fall komma till Sverige.

LÄS MER: Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

– Det var därför önskvärt med en utökad analyskapacitet över landet, inte minst för att korta tiderna för transport av patientprover men också för att det är önskvärt att regionerna själva har kapacitet och beredskap att utföra diagnostik, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Omkring 150 personer som misstänkts kunnat bära på smittan har hittills provtagits i Sverige. Ett provsvar har varit positivt. Samtidigt har det den senaste tiden diskuterats ifall andra än Folkhälsomyndigheten skulle kunna analysera proverna. Något som nu alltså blir verklighet.

LÄS MER: Stor skillnad i kommunikation om coronaviruset

LÄS MER: Socialminister Lena Hallengren (S): "Vi måste ha beredskap för vi vet aldrig vad som händer"

Kan också analyseras i Skövde

Utöver laboratoriet i Göteborg kommer ytterligare ett laboratorium i Västra Götalandsregionen kunna analysera prover av covid-19: Unilabs i Skövde.

Dessutom kommer viruset kunna diagnostiseras på klinisk mikrobiologiska laboratorier i Halmstad, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.

LÄS MER: Coronaviruset: Dödsfall räknades två gånger

Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta med analyser på sitt laboratorium i Stockholm, och de laboratorium som nu får möjligheten kommer att fokusera på prover från sin egen region. Alla laboratorier kommer att rapportera in antalet provtagna till Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten kommer tills vidare också att få eventuella positiva prover skickade till sig för konfirmering.

LÄS MER: Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

LÄS MER: Både corona och mässling på tapeten – så olika är virusen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.