Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu är sjökvinnornas metoo-upprop på gång

Sexistiska skämt och gamla sjömän som skryter om att de köpt sex. Frida Wigur fick nog av stämningen ombord och startade metoo-uppropet #lättaankar.

Under hösten har yrksesgrupp efter yrkesgrupp under hashtaggen #metoo vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier. Nu är det sjöfartens tur. Facebookgruppen #lättaankar har i nuläget 1014 medlemmar och över 300 kvinnor och män har skrivit på petitionen Sjöfart mot sexuella trakasserier. Bakom uppropet står Frida Wigur från Stockholm, som arbetat nästan tio år på olika fartyg.  

– Alla kvinnor jag arbetat med till sjöss har berättat om flera tillfällen då de känt sig kränkta eller hotade av skeppskamrater men inte vågat göra någonting åt det. Till sjöss är det mycket känslan att man ska "tåla lite" och som kvinna är det där lika med att kunna ta sexistiska påhopp som ett skämt. Om du säger ifrån är du en gnällkäring och om du inte säger ifrån så fortsätter de, säger hon.

Hon berättar att kvinnor och män ofta får väldigt olika bemötande till sjöss.
– Även om en ny man också möts av skepsis tills motsatsen är bevisad så tar det längre tid för en kvinna att visa sig sjövärdig.

"Lägger skammen på sig själva"

I den slutna gruppen har flera av kvinnorna delat med sig av sina erfarenheter ombord. Bland vittnesmålen finns allt ifrån otrevliga kommentarer och grabbig stämning till rena övergrepp, berättar Frida Wilgur.

– En röd tråd genom vittnesmålen är att många känner att de inte tas på allvar. Många lägger skammen på sig själva och vågar inte säga ifrån, säger hon.

Själv har hon mestadels positiva erfarenheter av tiden till sjöss. Men hon har också varit med om både falsk ryktesspridning och verbala trakasserier.

– Jag har blivit underminerad för att jag är kvinna och skrämd till tystnad då jag inte velat bli utfryst från gemenskapen på vad som inte bara är en arbetsplats utan också mitt hem. Det var ingen som backade upp mig utan det var mer ”höhö”, som att det var kul.

Att det råder en sexistisk jargong bland sjömän märks enligt Frida Wigur även på nätet. Hon berättar att hon på Facebook i slutet av november såg hur gamla sjömän raljerade över metoo-upproret och på ett osmakligt sätt skämtade om alla bordellbesök de gjort på sina resor utomlands.

– Det är som att den som kan säga värst ord och har gjort värst saker är coolast. Men jag tycker inte att det är så coolt att skryta om alla prostituerade man köpt.

Stor tillväxt

Frida gav sin in i diskussionen och berättade om sina egna erfarenheter av att ha blivit utsatt för sexism till sjöss.

– Jag berättade att #metoo inte handlar om att sätta dit folk utan om att öppna en Pandoras ask som varit stängd alldeles för länge. För det fick jag en massa påhopp. Folk sa att jag kanske förtjänat den behandling jag fått.

Det var efter dessa påhopp som hon bestämde sig för att starta gruppen #lättaankar. Hon bjöd in ett trettiotal sjökvinnor och fick snart gehör.

 – Nästa dag hade gruppen 300 medlemmar och sedan har det bara fortsatt. Nu är planen att bjuda in redare och fack till en öppen diskussion om ett problem som det länge har lagts locket på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.