Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är julen här på NK

Flygande tefat – bokstavligen. Temat för årets julskyltning på NK i Göteborg var ganska självklart, enligt varuhuschefen, och som medspelare i detta är några som inte ofta syns i skyltfönster annars – rymdproffsen på företaget Ruag Space.

På söndagen blev det ännu lite mer juligt i Göteborg då NK:s julskyltning avtäcktes inför en förväntansfull publik. Temat är julens magiska universum och hyllar månlandningen 1969.

– I år det ju 50 år sedan Neil Armstrong landsteg på månen och tanken med skyltningen är att vi ska använda vår fantasi om de nästa 50 åren tar oss, säger Heléne Ellebo, varuhuschef på NK Göteborg.

– Vilka varelser, vilka platser kommer vi uppleva, vad kommer hända? Bara det är ju en så stor fantastisk tanke och den har vi byggt vidare på. Det var ganska självklart att vi skulle välja rymden som tema i år.

Dator från kraschad raket

I årets fönster hittar man fantasifulla rymdlandskap och figurer. Temat fortsätter ut i varuhuset där olika rymdföremål finns att upptäcka. Föremålen har Ruag Space Sverige lånat ihop och bland dem finns en modell av satelliten Rosetta, som i tio år jagade kometen 67P, och en dator från en Ariane-raket som kraschat.

– Men det var inte på grund av datorn som raketen kraschade, poängterar Anders Larson, vd på Ruag space Sverige, som tillverkat datorerna i både Rosetta och raketen.

– Datorn kom ner hel och fungerade till och med efter explosionen på vägen upp i rymden.

Hoppas göra rymden mer känd

Ruag är en schweizisk koncern vars svenska huvudkontor finns i Göteborg. Här jobbar 280 anställda med att göra elektronik till rymdraketer och satelliter.

– Rymden är en del av vår vardag, säger Larsson och tar som exempel mobiltelefoners navigeringssystem som styrs av satelliter.

Hans förhoppning är att företagets medverkan i julskyltningen ska göra rymden mer känt i samhället.

– Det finns en aura om att det är lite underligt, extravagant och dyrt att hålla på med rymd, men vi bygger en infrastruktur på ett sätt som är det mest effektiva och bästa för oss här på jorden, säger Larsson.

Flera nyheter på gång

Förutom Ruag har NK tagit andra organisationer som Astronomisk ungdom till hjälp för att samla information till temat. Det berättade chefsdekoratör Isabell Westerdahl som har arbetat med idén sedan februari.

– I maj var skisserna klara. Figurerna görs delvis i Milano men en hel del även på NK i Göteborg. I år är det ganska mycket mekanik som är spännande att få att fungera, säger hon.

För NK, liksom hela övriga branschen, väntar nu en mycket viktig tid med julhandeln. Samtidigt har varuhuset inte i någon större utsträckning märkt av den butiksdöd som rapporteras om från många håll.

– Ett stort förändringsarbete pågår på NK i både Stockholm och Göteborg och vi försöker göra en kulturell scen för att vi måste möta framtiden, säger Ellebo.

– Här har förändringsarbetet börjat med att vi byggt om hela nedre plan och entréplan, och vi kommer i sinom tid öppna lite nya avdelningar som har mer framtidstänk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.