Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polischefen i Göteborg, Erik Nord, menar att mord på helt oskyldiga kan väcka en viss rannsakan även hos kriminella som annars är beredda att ta till dödligt våld.  Bild: Stefan Berg
Polischefen i Göteborg, Erik Nord, menar att mord på helt oskyldiga kan väcka en viss rannsakan även hos kriminella som annars är beredda att ta till dödligt våld. Bild: Stefan Berg

Nord: "Finns ingen hederskodex när det gäller dödligt våld"

Oron i Malmö är stor bland allmänheten över att mordet på småbarnsmamman i måndags kan få våldet att eskalera.
I Västsverige har polisen sedan tidigare erfarenhet av brutala mord där våldet drabbat närstående till kriminella.
– När helt oskyldiga drabbas finns det alltid en oro över att våldet ska eskalera, men det kan också leda till en viss rannsakan, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Enligt vittnesuppgifter från platsen sköts den 30-åriga kvinnan i Malmö till döds efter att en eller flera gärningsmän först jagat hennes man som tidigare dömts för grov kriminalitet.

Enligt uppgifter till bland annat Kvällsposten är också polisens huvudteori att mannen var mördarnas tänkta måltavla. Åklagaren Anna Palmqvist samt de ansvariga utredarna har än så länge dock inte velat kommentera någon tänkbar motivbild.

LÄS MER: "Känns som att alla gränser har passerats"

Dödsskjutningen av mamman som bar sitt spädbarn i sin famn har väckt avsky i hela Sverige.

– Om de kan skjuta henne så kan de göra vad som helst, det känns som att alla gränser är passerade, sa en uppgiven kvinna som bor nära mordplatsen dagen efter mordet.

Ardavan Khoshnood är kriminolog vid Malmö universitet. Han befarar att mordet, som han uttrycker det, kan ha öppnat Pandoras ask, om det visar sig vara så att kvinnan mördades för att skyttarna inte lyckades komma åt hennes man.

– Stämmer vittnesmålen i media så skulle det kunna betyda två saker. Antingen att gärningsmännen känt sig störda av henne och därför skjutit henne med en hänsynslöshet vi inte har upplevt här tidigare. Det andra skulle vara att de kan ha känt igen kvinnan som mannens flickvän och tänkt att "får vi inte honom så får vi ta henne".

LÄS MER: Kriminologen: "Kan ha öppnat Pandoras ask"

Två barn har dött till följd av gängvåldet

I Västsverige har det de senaste åren inträffat flera fall där närstående till kriminella blivit mördade.

• 2015 sprängdes den fyraåriga flickan Luna till döds efter att en bomb detonerade när hon åkte i samma bil som sin pappa och hans vänner i Torslanda. I det fallet är det dock högst oklart om gärningsmännen hade kännedom om att flickan skulle befinna sig i bilen.

• I Uddevalla mördades 2015 en ung kvinna kallblodigt av bröderna Martin och Mark Saliba. Enligt utredningen sköts hon i huvudet när hon satt i en bil efter att bröderna först skjutit ihjäl hennes pojkvän och hans vän utanför bilen.

• 2016 avled den åttaåriga pojken Yuusuf efter att en handgranat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården medan han sov hos sina släktingar. Polisens teori är att attacken var en hämnd efter dubbelmordet på Vår krog och bar ett drygt år tidigare, en attack som en släkting till åttaåringen senare dömdes för inblandning i. Det som sticker ut i detta dåd är att släktingen satt frihetsberövad vilket gärningsmannen med största sannolikhet hade vetskap om.

Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg. Han berättar att polisen hade en viss oro över vad granatmordet skulle få för konsekvenser. Han poängterar samtidigt att det är långt ifrån säkert, eller ens troligt, att gärningsmannens syfte var att döda en åttaåring.

– Det är klart att vi funderade på vad det skulle kunna innebära. Det finns alltid en sådan oro när ett fruktansvärt dåd inträffar. Men när våldet eskalerat och drabbar helt oskyldiga kan det också dyka upp en viss rannsakan även hos personer som är beredda att använda grovt våld.

"Alla är inte psykopater"

Erik Nord vill inte sträcka sig så långt att man kan säga att det skulle finnas en hederskodex bland grovt kriminella när det gäller vilket våld som är acceptabelt att använda.

– Det tycker jag är alldeles för mycket att säga, men alla som deltar i dödligt våld är inte psykopater, det finns även ett slags normalt sätt att tänka på även för dem.

Polischefen menar också att det är alldeles för tidigt att börja prata om vilka eventuella konsekvenser måndagens mord i Malmö skulle kunna få för spelreglerna i den undre världen.

– Jag tycker att man måste ha lite is i magen innan man börjar fundera över det. Jag har ingen insyn i den brottsutredningen, men rent generellt är det alltid så att det kan finnas omständigheter och uppgifter som inte är kända just nu, men som kan komma att förändra bilden av en händelse, säger Erik Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.