Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kemisten Carolyn Bertozzi var en av Nobelpristagarna som fick ställa in sitt besök i Göteborg. Bild: Pontus Lundahl / TT
Kemisten Carolyn Bertozzi var en av Nobelpristagarna som fick ställa in sitt besök i Göteborg. Bild: Pontus Lundahl / TT

Nobelpristagare sjuka – hemlösa får lyxiga maten

Nobelpristagare som skulle besöka Göteborg under onsdagen blev sjuka och fick ställa in sitt besök, men maten var redan beställd. Nu skänks allt från tångkaviar till sesamstrutar till Räddningsmissionens julbord för hemlösa.

Carolyn Bertozzi och K. Barry Sharpless fick tillsamman med Morten Meldal, nobelpris för ”klickkemi”. Det vill säga snabba kemiska reaktioner som kan bygga nya molekyler.

De två förstnämnda skulle komma till Göteborg på onsdagen för att hålla i en föreläsning. Det skulle även Elena Zhemkova, från Memorial, den ryska människorättsorganisationen som är en av årets tre fredspristagare.

Alla tre skulle föreläsa på Chalmers, men två av dem blev sjuka och en av dem fick sitt flyg inställt, varpå evenemanget ställdes in. Men eftersom det blev avblåst i sista stund var maten redan beställd. Nu skänker de två arrangörerna Chalmers och Göteborgs universitet maten till Räddningsmissionens julbord på torsdagen.

De kunde ta emot maten med kort varsel, enligt Chalmers ceremonimästare Heidi Holst.

– Det var för sent att avbeställa och vi vill verkligen att maten ska komma till glädje och att det inte ska bli något svinn. Just nu är det ju dessutom många som är i extra stort behov med tanke på det ekonomiska läget och de höga matpriserna.

Granatäpplesalsa och ceviche

Räddningsmissionen kunde hämta upp fyra sorters snittar, lax med dillstuvad potatis och äggost med björnbär till 40 personer. Dessutom kunde de hämta mingelmat för 80 personer. Bland den maten fanns rätter som sesamstrut med pumpakräm, granatäpplesalsa, ceviche och tångkaviar.

Johanna Älisgård, lagerkoordinator för Räddningsmissionens butiker Maträtt, är övertygad om att maten kommer mätta hungriga göteborgare på organisationens kafé.

– Vi kommer att ha ett planerat julbord för hemlösa. Vi har redan fått hjälp från andra företag, men detta kommer också väl till pass, säger hon.

Julbordet är öppet, så det kan komma flera hundra personer, berättar Johanna Älisgård. Maten, som bara på beskrivningen låter lite lyxig, kommer att läggas till all den andra maten Räddningsmissionen samlat in inför julbordet.

– Det kommer säkert vara lite lyxigt för de som inte är vana vid den här typen av mat. Men vår målgrupp är tacksamma för att kunna få mat, så de kommer nog inte tänka att den är mer fantastiskt än någon annan. De är bara glada att de får äta.

LÄS OCKSÅ: Julklappsvagnen samlade in gåvor till stans utsatta barn

LÄS OCKSÅ: "Behövs insatser för de mest utsatta"

LÄS OCKSÅ: Laga dina kläder gratis på Göteborgs stads lappcentral

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.